Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Szántóföld

A repcén már megtalálhatóak a tavaszi kártevők

Az egész országra jellemző, hogy a repce heterogénen fejlődött, az enyhe, száraz tél sem volt számára kedvező. Emellett az eddig érkezett minimális csapadék, a hirtelen meleg, majd a gyors lehűlés, és az erős szél kedvező körülményeket biztosított a kártevők számára.

Már megjelentek a szárormányosok, az ellenük való védekezésre fel kell készülnünk, de vegyünk figyelembe, hogy a védekezést előrejelzésre alapozva végezzük, az integrált növényvédelem alapelveit figyelembe véve – írja honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A repceszárat károsító ormányosbogarak esetében a lárva a fő kártevő. A lárva a szár belsejének végigrágásával akár az egész növény pusztulását okozhatja.

Fotó: Növényvédelmi Portál

A lárva kártételét, az imágók betelepedésekor tudjuk csak megakadályozni, az ellenük történő védekezéssel. Miután megtörtént a tömeges tojásrakás, már nincs lehetőségük az ellenük való védekezésre.

Fotó: Növényvédelmi Portál

Mikor kezdjük meg a védekezést?

Csapdánként és 3 naponta legalább 10 nagy repceormányos és 15 repceszár-ormányos egyedszám esetén beszélhetünk kártételi küszöbértéről. A kihelyezett sárgatálak napi fogásainak megfigyelésével és a növényállomány napi szemrevételezésével tudjuk meghatározni a védekezés optimális idejét.

A szakkönyvek ezt az időpontot március közepe-vége felé határozzák meg, de a mostani, megváltozott időjárási körülmények miatt már nem ragaszkodhatunk az eddig bevált gyakorlathoz, az is elképzelhető, hogy korábbra kell hoznunk a kártevők elleni védekezés időpontját.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés