Gazdálkodás

Szántóföld

A növényvédőszer-felhasználás szabályozása az élelmiszerlánc-biztonság fontos tényezője

A növényvédőszer-engedélyezés és -felhasználás szabályozása az élelmiszerlánc-biztonság fontos tényezője – mondta a Földművelésügyi Minisztérium épületében ülésező nemzetközi növényvédelmi konferencia résztvevői előtt az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár.

Létrehozva:

|

fotó: 123RF

Zsigó Róbert hozzátette: a nemzeti növényvédőszer-engedélyező hatóságok munkáját nagyban segítik a nemzetközi növényvédelmi szabványok és útmutatók. Az államtitkár köszöntőjében kiemelte: a kétnapos konferencián értékelik a világpiacon kapható biológiai növényvédelmi készítményeket, áttekintik a szabályozási rendszereket, illetve elemzik a biológiai növényvédelmi módszerek széleskörű elterjesztését Magyarországon.

Az államtitkár hangsúlyozta: hazánkban a Növény- és Talajvédelmi Szakigazgatási Szervezet több mint 60 éves múltra tekint vissza. Magyarországon, (a világon egyedülálló módon) már az 1960-as években elindult a felsőfokú növényvédelmi oktatás, a növényvédelmi technológiák fejlesztése, a növényvédelmi szaktanácsadás kialakítása és az új növényvédelmi információk eljuttatása a termelőkhöz. Ugyancsak a világon egyedülálló módon, közel harminc éves múlttal működik a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara, amely mintegy 3000 aktív, felsőfokú növényvédelmi szakképzettségű tagot számlál. Az ő munkájuk a legfőbb garancia Magyarországon az integrált növényvédelmi technológiák, illetve a növényvédő szerek okszerű alkalmazására.

Zsigó Róbert emlékeztetett, hogy a magyar kormány 2013-ban fogadta el az élelmiszerlánc-biztonsági stratégiát, amelynek célja, hogy a lakosság számára mindig egészséges, kiváló minőségű, biztonságos termékek legyenek elérhetők.

Az Európai és Földközi-tenger Melléki Növényvédelmi Szervezete (EPPO) rendezvényén 15-20 országból 80 előadó vesz részt, rajtuk kívül az Észak-Amerikai Regionális Növényvédelmi Szervezet és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal képviselői.

agrotrend.hu / MTI / FM

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook