Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Szántóföld

Talajaink biológiai aktivitásának serkentése az egészséges élelmiszerelőállítás szolgálatában

A talaj az élelmiszerelőállítás elsődleges közege. Feltételesen megújuló természeti erőforrás, ami azt jelenti, hogy a vele való bánásmód tudatos emberi beavatkozást igényel. Egészséges élelmiszert csak egészséges közegben tudunk megtermelni. Nagyon fontos, hogy keressük azokat az alternatív tápanyagutánpótlási módokat, amelyek kisebb terhet rónak a talaj-növény rendszer jól működő egységére.

természet, növekedés, növény, mező, talaj, föld, aszfalt, gyárt, por, sár, nő, természetes, barna, talaj, mezőgazdaság, kert, anyag, hajtás, ökológia, palánta, föld, kertészkedés, keverd össze, ültetés, művelt, befőzés, Ingyenes képek In PxHere

Fotó: PxHere

Sokszor beszélünk a talajok fizikai, kémiai tulajdonságainak javításáról, míg a talajélet, a talajok biológiai aktivitásának serkentése is nagyon fontos a talajok termékenységének megőrzése, fokozása céljából. Az utóbbi évtizedekben így kerültek felhasználásra különböző baktériumkészítmények a mezőgazdaságban, melyek olyan termékek, amelyekben különböző összetételű és számú baktériumtörzsek találhatóak. A DE MÉK Agrokémiai és Talajtani Intézetében is vizsgálatra került két különböző összetételű, kereskedelmi forgalomban is kapható ilyen készítmény (1. táblázat) továbbá egy NPK műtrágya. Tesztnövény, egy jelentős reformnövényünk, a köles (Panicum miliaceum L.), a vizsgált talajtípus humuszos homok (pHH2O=5,8; Hu=1,18%) Debrecen-Pallag térségéből.

1. táblázat: A vizsgálatban alkalmazott baktériumkészítmények és műtrágya összetétel

Az alkalmazott biokészítmények pozitív hatása a növény növekedésére jóval csekélyebb volt, mint a műtrágyáé, ugyanakkor a kezeletlen talajhoz képest kis mértékben a baktériumkészítmények is serkentették a növény növekedését (1. ábra).

1. ábra: Köles (Panicum miliaceum L.) növekedési erélye és biomassza tömege talajbaktérium készítmények és NPK műtrágya alkalmazásával (forrás: saját)

 A baktériumkészítmények kisebb mértékben növelték a talaj összes csíraszámát, a nitrát feltáródás mértékét, illetve a talaj CO2-produkcióját, ugyanakkor határozottan nőtt a talajban készítmények hatására a mikroszkopikus gombák száma, és a mikrobiológiai talajtulajdonságokat jól jellemző dehidrogenáz enzim aktivitása.

A talajoltó készítményekkel nem lehet cél helyettesíteni a műtrágyák hatását, hisz azok hatásukban igazolható mértékben a műtrágyák mögött vannak. Ugyanakkor ezek ésszerű alkalmazásával csökkenthető a műtrágyák felhasznált mennyisége, és azok fokozott környezetterhelő hatása. Érdemes lehet olyan talajokon is használni a baktériumtörzsek kijuttatását, amelyek kolloiddúsak, tápanyagban gazdagabbak, hiszen ezek a tápanyagok a talajélőlényeknek is életfeltételeket biztosítanak. Nem szabad azonban megfeledkezni a megfelelő talajnedvességtartalom kialakításáról sem a vegetációs periódusban – a víz determináló szerepe a termésmennyiség kialakításában különösen felértékelődött a klímaváltozás kapcsán – mert így együttesen alakul ki az a komplex pozitív hatás, mely a növény fejlődéséhez is kedvezőbb feltételeket biztosít, nem feledkezve meg a környezettudatos talajhasználatról.

 

Tállai Magdolna
DE MÉK Agrokémiai és Talajtani Intézet

agrotrend.hu / Debreceni Egyetem

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés