Szántóföld

Javuló hozam, egészséges termés

A Pannonia Bio folyamatosan vásárolja fel a kukoricát a hazai gazdáktól. Félidejéhez érkezett Magyarországon a kukorica betakarítása. Az eddigi tapasztalatok alapján elmondható, hogy jól jártak azok a gazdák, akik a tavalyi, súlyos aszály ellenére is kitartottak a növény mellett. Bár a rekord a kisebb vetésterület következtében elmaradt, a termésátlag az egy évvel korábbihoz képest jelentősen növekedett: Európa legnagyobb egy telephelyen működő biofinomítója, a dunaföldvári Pannonia Bio szakértői 7,9-8 tonna hektáronkénti eredménnyel számolnak – írta a cég közleményében.

Az idén betakarított kukorica jó minőségű, egészséges, toxinmentes, az előzetes számítások szerint a termés kétharmada fedezi a teljes hazai felhasználást, egyharmada pedig az exportpiacokon találhat vevőre.

Fotó: PxHere

Folyamatos felvásárlás, folyamatos ellenőrzés

A Pannonia Bio a megelőző évekhez hasonlóan idén is úgy tervezi, hogy 1,1 millió tonna kukoricát vásárol fel a magyar gazdáktól, stabil és kiszámítható felvevőpiacot biztosítva az itthon megtermelt terménynek.

A nagyságrendet jól mutatja, hogy a szakértők becslései szerint az idei termés valamivel meghaladja a 6 millió tonnát, vagyis a dunaföldvári üzem egymaga felhasználja a teljes mennyiség több mint egyhatodát.

Bár az elmúlt hetekben betakarított kukorica az eddigi vizsgálatok eredménye alapján toxinmentes, egészséges, a Pannonia Bio továbbra is folyamatosan ellenőrzi az üzembe érkező alapanyagokat.

A vizsgálatokra azért van szükség, mert az itt gyártott termékeknek, köztük a takarmányozást támogató, növényi fehérjéből készülő állati takarmány-alapanyagoknak a nemzetközi és a hazai piac minőségi elvárásai mellett a szigorú biztonsági előírásoknak is meg kell felelniük.

„Az őszi időszak átmenetinek számít abból a szempontból, hogy az üzembe érkező szállítmányokban az idei mellett még a tavalyi, az aszály miatt a fertőzésveszélynek jobban kitett készletek is megjelenhetnek. Ez is közrejátszik abban, hogy a szokásos alapvizsgálatok mellett a toxinokra is szűrjük a rakományokat. A felvásárlás az előző évekhez hasonlóan folyamatosan történik.” – mondja Lengyel Zsolt, Pannonia Bio kereskedelmi igazgatója.

Az idei termés jó minőségű, ami garanciát jelent arra, hogy a belőle készülő feldolgozott termékek is megfelelnek majd a legszigorúbb követelményeknek.

 

A száraz szeptember előnyei

A cég folyamatosan vásárol a magyar gazdáktól, akik jelentős megtakarítást érnek el azzal, hogy a száraz időjárást hozó szeptemberben betakarított kukorica nem igényel költséges szárítást.

Szeptemberben a szárazság, egész évben viszont a megfelelő mennyiségű csapadék segítette a jó termést, miközben a gazdák összeségében a korábbinál kevesebb inputanyagot használtak fel.

Anyagilag azok a gazdálkodók jártak jobban, akik a műtrágya beszerzésével megvárták a tavaszt, a termék ára ugyanis jelentősen csökkent tavaly őszhöz képest.

A Pannonia Bio kereskedelmi igazgatója a hazai szakmai szervezetekkel egyetértésben úgy látja, hogy a jó termésnek köszönhetően Magyarország visszatérhet a külpiacokra.

Mindez azzal a következménnyel jár, hogy az árakat idén nem az importkényszerek, hanem az exportlehetőségek alakítják, ami az erősödő nemzetközi versenyben felértékeli a hazai, stabil felvevőpiacok szerepét.

agrotrend.hu / Pannonia Bio

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés