Szántóföld
Talajaink biológiai aktivitásának serkentése az egészséges élelmiszerelőállítás szolgálatában
A talaj az élelmiszerelőállítás elsődleges közege. Feltételesen megújuló természeti erőforrás, ami azt jelenti, hogy a vele való bánásmód tudatos emberi beavatkozást igényel. Egészséges élelmiszert csak egészséges közegben tudunk megtermelni. Nagyon fontos, hogy keressük azokat az alternatív tápanyagutánpótlási módokat, amelyek kisebb terhet rónak a talaj-növény rendszer jól működő egységére.
Sokszor beszélünk a talajok fizikai, kémiai tulajdonságainak javításáról, míg a talajélet, a talajok biológiai aktivitásának serkentése is nagyon fontos a talajok termékenységének megőrzése, fokozása céljából. Az utóbbi évtizedekben így kerültek felhasználásra különböző baktériumkészítmények a mezőgazdaságban, melyek olyan termékek, amelyekben különböző összetételű és számú baktériumtörzsek találhatóak. A DE MÉK Agrokémiai és Talajtani Intézetében is vizsgálatra került két különböző összetételű, kereskedelmi forgalomban is kapható ilyen készítmény (1. táblázat) továbbá egy NPK műtrágya. Tesztnövény, egy jelentős reformnövényünk, a köles (Panicum miliaceum L.), a vizsgált talajtípus humuszos homok (pHH2O=5,8; Hu=1,18%) Debrecen-Pallag térségéből.
Az alkalmazott biokészítmények pozitív hatása a növény növekedésére jóval csekélyebb volt, mint a műtrágyáé, ugyanakkor a kezeletlen talajhoz képest kis mértékben a baktériumkészítmények is serkentették a növény növekedését (1. ábra).
A baktériumkészítmények kisebb mértékben növelték a talaj összes csíraszámát, a nitrát feltáródás mértékét, illetve a talaj CO2-produkcióját, ugyanakkor határozottan nőtt a talajban készítmények hatására a mikroszkopikus gombák száma, és a mikrobiológiai talajtulajdonságokat jól jellemző dehidrogenáz enzim aktivitása.
A talajoltó készítményekkel nem lehet cél helyettesíteni a műtrágyák hatását, hisz azok hatásukban igazolható mértékben a műtrágyák mögött vannak. Ugyanakkor ezek ésszerű alkalmazásával csökkenthető a műtrágyák felhasznált mennyisége, és azok fokozott környezetterhelő hatása. Érdemes lehet olyan talajokon is használni a baktériumtörzsek kijuttatását, amelyek kolloiddúsak, tápanyagban gazdagabbak, hiszen ezek a tápanyagok a talajélőlényeknek is életfeltételeket biztosítanak. Nem szabad azonban megfeledkezni a megfelelő talajnedvességtartalom kialakításáról sem a vegetációs periódusban – a víz determináló szerepe a termésmennyiség kialakításában különösen felértékelődött a klímaváltozás kapcsán – mert így együttesen alakul ki az a komplex pozitív hatás, mely a növény fejlődéséhez is kedvezőbb feltételeket biztosít, nem feledkezve meg a környezettudatos talajhasználatról.
Tállai Magdolna
DE MÉK Agrokémiai és Talajtani Intézet
agrotrend.hu / Debreceni Egyetem