Szántóföld

Prémium kukoricahibridek

A tavalyi történelmi aszály hatására az idén rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben. Szerencsére az országos termésátlag a tavalyinál lényegesen jobban alakul majd (a betakarított terület 86%-nál 8,03 t/ha), de ebben a szezonban is voltak olyan területek, ahol az aszály idén sem kímélte a kukorica állományokat. Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyében 6,1 t/ha, Bács-Kiskun Vármegyében 5,9 t/ha, Csongrád-Csanád Vármegyében csupán 5 t/ha körül alakulnak a termésátlagok. Sajnos az időjárás kiszámíthatatlansága, szélsőséges mivolta az elkövetkező években is jellemző lesz térségünkre. Éppen ezért cégünk évek óta kiemelt figyelmet fordít, a magas terméspotenciálon túl, a szárazsággal szembeni ellenállóságra a kukorica nemesítés során.

 

LG 31.415 (Invador)
SZEMES FAO 420-430

A termőképesség és a szárazságtűrés optimális kombinációjával igazi áttörést jelent a középérésű csoport elején. Agronómiai tulajdonságai lehetővé teszik, hogy az ország szinte mindegyik régiójában szerepet kapjon a vetésszerkezetben (1. ábra). Kiváló termőképesség, jó szárazságtűrés, nagyon jó kezdeti fejlődési erély, nagyon jó cső- és száregészség, gyors vízleadás és magas hl tömeg jellemzi a hibridet. Terméspotenciáljára jó példa, hogy 2022-ben, a GOSZ-VSZT posztregisztrációs kísérleteiben, a középérésű csoportban, az élmezőnyben végzett (2. ábra).

1. ábra Az LG 31.415 (Invador) terméseredményei mezoparcellás kísérletekben

 

2. ábra: GOSZ-VSZT kísérleti eredmények 2022

 

Mindenkinek ajánljuk, aki

  • jó vagy átlagos termőhelyi adottságok között gazdálkodik és a nagy termés elérése mellett a termésbiztonság is fontos számára, a vetés korai kezdéséhez keres arra alkalmas, középérésű hibridet.

Az LG 31.415 (Invador) mellett, a 2021-ben, Magyarországon regisztrált, ebből kifolyólag a NÉBIH által 2 éven át hazánkban tesztelt, LG 31.325 (Limagold) kukorica hibridünket ajánljuk még, amely szintén kiválóan teljesít a hazai időjárási viszonyok között.

 


LG 31.325 (Limagold)
SZEMES FAO 340-350

A hibrid kimagasló hozamának záloga a kiváló terméspotenciál (3. ábra), a termésstabilitás és a szárazságtűrés. Többek között azoknak a termelőknek ajánljuk, akik meg vannak elégedve a Limanova teljesítményével, de szeretnének egy újabb szintet lépni terméspotenciálban. 2022-ben, az IKR kísérleteiben, hektoliter tömeget tekintve, a saját éréscsoportjában verhetetlen volt (4. ábra).

3. ábra: Az LG 31.325 (Limagold) terméseredményei mezoparcellás kísérletekben

 

4. ábra: Az LG 31.325 (Limagold) hektoliter tömege IKR kísérletekben

 

Mindenkinek ajánljuk, aki

  • Viszonylag korán szeret betakarítani, de a magas hozam lehetőségét sem akarja elszalasztani.
  • A termésstabilitást és a szárazságtűrést részesíti előnyben a hibridválasztáskor.
  • Egy kompakt, betegségeknek ellenálló, dőlésre nem hajlamos kukorica hibridet keres a korai szegmensben.

Minden termelő, a saját termesztési körzetében, a legversenyképesebben termeszthető kukorica hibridet keresi. Bízunk benne, hogy az LG 31.415 (Invador) és az LG 31.325 (Limagold) kukorica hibridek teljesítménye találkozik az Önök igényével.

 

Keressenek bennünket, segítünk választani!

Dr. Szűcs Péter
Kukorica és Napraforgó Fejlesztési Vezető

Limagrain Hungária Kft.
2040 Budaörs, Gyár u 2. | Tel.: +36 23 421005
E-mail: iroda@limagrain.com | www.lgseeds.hu

(X)

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés