Hírlevél

Szántóföld

Módosult a termőföld védelméről szóló törvény

A termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvénybe a KAP támogatások kapcsán beemelésre került a tájképi elem fogalma, melynek részletes elemeit az Egységes kérelem rendelet (15/2024. (IV. 9.) AM rendelet) tartalmazza.

Ehhez kapcsolódik „A művelési ág megváltoztatása” alcím módosítása, miszerint nem minősül a termőföld művelési ága megváltozásának a támogatható tájképi elemek (pl. erózióvédelmi sáv, fás bokros terület) létesítése és fenntartása.

Ugyancsak nem tekinthető más célú hasznosításnak a támogatható tájképi elem létesítése és fenntartása.

Forrás: pxhere.com

Továbbá nem minősül időleges más célú hasznosításnak a földrészleten begyűjtött terménynek, vagy mellékterméknek, illetve a területre kijuttatni tervezett istállótrágyának az időszerű mezőgazdasági  munkavégzésnek megfelelő módon és időtartamban, de legfeljebb 6 hónapig a termőföldön történő átmeneti tárolása.

Lehetséges lesz továbbá időleges más célú hasznosítási engedély megléte esetén, hogy a munkálatok megkezdésének időpontját utólag, a földhivatal megkeresésére pótolja az engedélyes. E nyilatkozat elmulasztása esetén földvédelmi bírságot kell fizetni.

A törvény teljes módosítása a Magyar Közlöny 52. számában olvasható.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés