Hírek

Közös gyárindító akciót hirdet a KITE Zrt. és az OMYA

Örömteli hír, hogy az 50 országban jelenlévő, svájci székhelyű Omya az egri üzemét választotta annak a granulálóüzemnek a felépítésére, amely a magyar gazdák talajmeszezőanyag-igényét hivatott kiszolgálni.

Az OMYA Calciprill eddig is népszerű meszezőanyag volt a magyar gazdák körében. Kiváló minősége, pormentessége és gyors oldódása miatt is kedvelt termék. 2023 októberéig az ausztriai, lengyelországi és romániai üzemekből szolgálták a magyarországi termelőket. Az egri üzem elindításával továbbra is a megszokott minőségű termékhez juthatnak hozzá a termelők, azonban a logisztikai kitettség csökkenésével az eddigieknél kedvezőbb áron.

A KITE Zrt. és az Omya közös gyárindító akciót hirdet, melynek keretében a 2024. január 31-ig  megrendelt Calciprill terméket most kedvezményes, 65.000 Ft/t + áfa áron vásárolhatja meg. Az ár nem minősül ajánlattételnek, részletekért és kondíciókért hívja KITE szaktanácsadóját!

Az Omya immár 130 éve a világ meghatározó szereplője az ásványanyag-bányászat és az ásványanyagok magas szintű feldolgozása terén. Az Omya üzemeiben a kalcium-karbonát termékek széles spektrumát állítják elő. A most felépített egri granulálóüzem teljesíti a legszigorúbb környezetvédelmi elvárásokat, a gyártás során nem keletkezik semmilyen hulladék, sem szennyvíz.

Az Omya Calciprill egy minimum 94,6% CaCO3 (kalcium-karbonát) tartalmú granulátum. A gyártás során a mészkövet 10-15 mikron nagyságú porrá őrlik, ezt követően alakítják ki a 2-6 mm nagyságú granulátumokat. A szemcsék garantáltan pormentesek, kijuttatása röpítőtárcsás műtrágyaszóróval vagy akár vetőgéppel is probléma nélkül elvégezhető. A kalcium-karbonát vízben rosszul oldódik, ezért nagyon fontos tulajdonsága a mésztrágyáknak, hogy mennyire könnyen lépnek reakcióba a talajban lévő gyenge savakkal. A talajban vízzel érintkezve a granulátumok hamar szétesnek, a rendkívül finom porszemcsék a nagy relatív felület és az alapanyag kiváló reaktivitása miatt pedig már intenzíven oldódnak.

Magyarországon a mezőgazdaságilag hasznosított területekből körülbelül 2,2 millió hektáron találhatunk savanyú talajokat. A talaj savanyúságát meghatározza a talajképző kőzet, illetve, hogy mekkora a kilúgzás mértéke. A talaj ezen tulajdonságait részben a termőhelyi adottságok, valamint az időjárás határozza meg, így nem tudunk nagy hatást gyakorolni rá. Néhány savanyító tényező azonban egyértelműen humán hatásra alakul ki. Ilyenek például a túlöntözés, mely a kilúgzás mértékét növeli, vagy bizonyos műtrágyák használata is tovább savanyítja a talajt. A mai növénytermesztésben elvárt termésszintek azonban ezen műtrágyák használata nélkül, vagy bizonyos területek, kultúrák öntözése nélkül elképzelhetetlenek. A talaj kémhatását alapvetően befolyásolja a kalciumtartalom is, ami viszont befolyásolható. Minél magasabb a talaj mésztartalma, annál magasabb a talajoldat pH-értéke, tehát annál kevésbé savanyú. Fontos tudni, hogy a pH úgy is lehet semleges közeli, hogy a talajban kalciumhiány van. Ebben az esetben a magas pH- érték oka a magas magnézium- vagy nátriumszint, melyek mindegyike káros. Az Omya Calciprill kiválóan alkalmas a kívánt Ca:Mg arány gyors beállítására is.

Milyen káros hatásai vannak a talaj savanyúságának és a kalciumhiánynak?

Savanyú talajokban bizonyos kationok, például az alumíniumion koncentrációja megnőhet, és ez csökkenti a nagyon fontos makro- és mikroelemek, például a foszfor, a kalcium és a magnézium felvételét. Ennek hatására hiába áll rendelkezésre a megfelelő mennyiségű tápanyag a talajban, a növény nem lesz képes felvenni. A savanyú talajok szerkezete rendszerint levegőtlen, tömörödött és vízgazdálkodásuk is kedvezőtlen. Nincs morzsalékos talajszerkezet, romlik a talaj művelhetősége. Ezek a körülmények a talajlakó baktériumok számára sem kedveznek, csökken a nitrifikáló baktériumok tevékenysége is.

Talajjavítás vagy mésztrágyázás?

Ha a talajjavítás és a mésztrágyázás közötti különbséget szeretnénk meghatározni, akkor azt mondhatjuk, hogy a talajjavítás célja a talaj kémiai tulajdonságainak jelentős és hosszú távú megváltoztatása, amit nagyobb CaCO3 hatóanyagdózissal érünk el. A mésztrágyázás a korábbi gyakorlat szerint a 2 t/ha-nál nem nagyobb mennyiségű CaCO3 hatóanyag kijuttatását jelentette, de egy 5,5 pHKCl alatti kémhatással rendelkező talajon már a 300-600 kg/ha-os granulált mésztrágyadózis (természetes kalcium-karbonát alapú) alkalmazása is jelentős (akár 1,5 t/ha) terméstöbbletet eredményezhet a savanyúságra kevésbé érzékeny kukorica esetében is.

Mik a mésztrágyázás előnyei?

A meszezőanyag hatására a vegetációs időszakban növekszik a gyökérzóna pH-értéke, javul a műtrágyák hasznosulása, illetve felvehető kalciumot biztosít a növény számára. A kalcium nemcsak a talaj, de a növény számára is rendkívül fontos. Hiánya esetén sokféle fizikai hiánytünetet produkál a növényi szervezetben, akár súlyos növekedési rendellenességeket is. A kalciumnak kiemelkedő szerepe van a sejtfal ellenállóképességében, a szénhidrát-anyagcserében, illetve a gyökerek megfelelő fejlődésében. Biztosítja a morzsalékos talajszerkezetet, ezáltal javul a talajélet, a vízháztartás.

Szántóföldi kísérletekkel bizonyított, hogy mésztrágyázás alkalmazásával terméstöbblet érhető el.

A meszezőanyag kijuttatásának tervezése során mindig támaszkodjon talajvizsgálati eredményekre!

Az akció részleteiért és kondíciókért hívja KITE szaktanácsadóját!

(X)

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés