Szántóföld

Európa élvonalában van a hazai napraforgótermesztés

A napraforgó vetőmag területen piacvezető Syngenta előrejelzése szerint a tavalyi rekordnagyságú 700 ezer hektárhoz képest némileg csökken idén a növény vetésterülete, ám hazánk ezzel is stabilan az európai élvonalban van. A vállalat idén is folytatja a 6 tonna nevű programját, amelynek célja a hektáronkénti termésátlag növelése.

Forrás: Syngenta

Az agrárpiaci előrejelzések szerint, Európát tekintve csökkeni fog a vetésterület a nagyobb napraforgó termesztő országokban, de jelenleg még nagy a bizonytalanság. A csökkenést az alacsony terményár, a lassan mozgó készletek és a mérséklődő termelői profitabilitás okozza. A napraforgó piac főszereplői Oroszország és Ukrajna, a kontinensen őket Románia, Bulgária, Franciaország és Magyarország követi. Az orosz-ukrán háborús konfliktus mindenképp hatással lesz az európai mezőgazdaságra, főleg a szántóföldi növényekre, tekintve, hogy az ukrán export a gabona és olajos növények területén az Európai Unió felé fordult, nehezen leküzdhető versenyt okozva ezzel a tagországok termelőinek, áll a Syngenta elemzésében.

Hazánkban a napraforgó szinte folyamatos növekedésben volt az elmúlt 20 évben és előfordult, hogy a terület már meghaladta a 700 ezer hektárt is. Magyarországon is kisebb vetésterületre számítanak a szakértők a korábbi évekhez képest. A prognózis szerint 600-650 ezer hektár közé várható az idei vetésterület. A napraforgót döntően olajként (étkezési és ipari) és a feldolgozásból származó takarmányként, valamint kisebb részét étkezési és madáreleség célú napraforgómagként használják fel. A belföldi felhasználás mellett fontos exportcikkünk.

Forrás: Syngenta

Kihívások és lehetőségek a napraforgó termesztésében

 „Az egyre gyakoribb és kiszámíthatatlan időjárási anomáliák nagy kihívások elé állítják a termelőket. Ugyanakkor a szektor számára kedvező, hogy az utóbbi időben megnőtt az igény az napraforgó olaj iránt. Az országos termésátlagunk kiemelkedő a szomszédos országok között, nem utolsó sorban a magyar termelők tudásának, szakértelmének, tapasztalatának, az újításra való nyitottságának és technológiai fegyelmének köszönhetően. A Syngenta világelső a napraforgó nemesítésben, így minden esély megvan arra, hogy termelőinkkel együtt tovább növeljük a büszkeségre okot adó magas országos termésátlagot” – ismertette Ácsné Dr. Szekeres Dóra, a Syngenta napraforgó kampánymenedzsere.

Mint kifejtette: hazánkban a harmadik legfontosabb szántóföldi növény a napraforgó, amely a klímaváltozás hatására szélsőségessé váló csapadékhoz is az egyik legjobban adaptálódó növényünk. A befektetés megtérülése relatíve biztonságosabb, alacsonyabb termelési költség jellemzi hektáronként, mint például a kukoricát. Az egyre kiszámíthatatlanabb időjárási anomáliák és hőségnapok pedig a napraforgót kevésbé érintik, mint a kukoricát vagy a repcét.

 

Hosszúpályiban 6,4 tonnát arattak hektáronként

A jó genetika és a hibrid választás nagyon fontos. A Syngenta nemesítői mindig az adott ország körülményei között legjobban teljesítő, a megújuló kihívásoknak ellenálló hibridek nemesítésére törekednek. A genetikai előrehaladásnak és a javuló termesztés technológiának köszönhetően a napraforgó termesztésében végbement egy intenzifikáció, ezáltal a termésátlag is emelkedett. Világszinten kiemelkedő a magyar termésátlag: 2019-ben például világrekordot ért el az ágazat a 3,03 t/ha országos átlaggal és azóta is többször sikerült megközelíteni ezt a szintet.

A napraforgó vetőmag piacot 60 százalék feletti részesedéssel vezető vállalat 6 tonna programjának célja, hogy a termelők minél jobban ki tudják aknázni a Syngenta napraforgó hibridekben lévő magas terméspotenciált és emellett a termésnövekedés profitábilis is legyen. Éppen ezért a termelőkkel közösen, együtt fejlődve finomítják a termesztés technológia elemeit.

A termésátlagot nagymértékben befolyásolja az időjárás, a vízkészlet, illetve a talajadottság. Ezt mutatja az is, hogy a 2022-es száraz évben alacsonyabbak voltak a 6 tonna program termésversenyében elért termésátlagok. Míg ekkor hárman értek el 5 t/ha feletti termésátlagot, addig a sokkal kedvezőbb időjárású 2023-as évben már 11-en büszkélkedhettek 5 és 6 t/ha közötti terméshozammal. Az egyik termelő pedig Hosszúpályiban a Sureli hibriddel 6,4 t/ha terméshozamot ért el 7 hektár átlagában.

 

Idén is folytatódik a Syngenta szakmai programja

 „Az idei év már a harmadik év lesz, amikor a talajok 0-90 cm-ig történő ásványi nitrogén és vízben oldható sótartalmának mérésével foglalkozunk. A három markánsan eltérő évben rengeteg adatot gyűjtöttünk országszerte. Ezek már értékelhető mennyiséget jelentenek ahhoz, hogy a lehető legpontosabban tudjuk majd megmondani, mi kell a napraforgónak” – mondta Szeleczki Attila fejlesztőmérnök.

Szeleczki Attila hangsúlyozta: a program már bizonyította, hogy a „6 tonnás” teljesítmény nem lehetetlen elvárás. A jó genetika, a tábla adottságai között legjobban teljesítő hibrid elengedhetetlen hozzá. Emellett a jó területi adottság is nagyon fontos, ugyanakkor az időjárás nagymértékben befolyásolja a terméshozamot, ennek hatásait csökkenteni lehet a megfelelő időben, megfelelően elvégzett agrotechnológiával. Ezek mellett a napraforgó kiváló tápanyaghasznosító képességének köszönhetően mindenképpen kerülendő a túlzó tápanyagellátás, hiszen nem csak a költséget növeli, de hátrányos hatása is lehet a termésre és az olajtartalomra. Éppen ezért érdemes vizsgálni, hogy mi van a talajban és csak a hiányzó mennyiséget pótolni, nem érdemes a napraforgót elkényeztetni.

 

A Syngentáról

A Syngenta Magyarországon évek óta piacvezető a növényvédő szerek területén. Cégünk Magyarországon vezető szerepet játszik szántóföldi vetőmagok nemesítésében, előállításában és forgalmazásában, valamint zöldség vetőmagok nemesítésében és forgalmazásában.

A Syngenta Mezőtúron működteti a több lépcsőben fejlesztett világszínvonalú vetőmag üzemét és az alföldi városban építette ki Európa legnagyobb kapacitású kukorica és napraforgó vetőmag-kutatóbázisát is. Ócsán található a vállalat zöldségkutató intézete, amelynek feladata különféle zöldségfélék nemesítése. Gödöllőn pedig növényvédő szerekkel foglalkoznak a Syngenta fejlesztői. A Syngenta 2015-ben Budapestre telepítette az európai, afrikai és közel-keleti területet támogató pénzügyi központját.

A Syngenta a világ egyik vezető mezőgazdasági vállalata, amely a Syngenta Növényvédő Szer és a Syngenta Vetőmag üzletágakból épül fel. Törekszünk biztonságosan táplálékhoz juttatni a világot, miközben óvjuk a bolygónkat. Célunk a fenntarthatóság növelése, a minőségi és biztonságos mezőgazdaság, a világszínvonalú tudományos eredmények és az innovatív növénynemesítési megoldások segítségével. Technológiáink világszerte farmerek millióinak nyújtanak lehetőséget a korlátozottan rendelkezésre álló mezőgazdasági erőforrások jobb kihasználására. A Syngenta Group tagjaként a Syngenta Növényvédelem és a Syngenta Vetőmag üzletágak több mint 100 országban 26.000 munkatárssal azon dolgozunk, hogy elősegítsük a növények fejlődését. Partneri kapcsolatainkban, együttműködéseinkben, valamint fenntarthatósági tervünkben, a Good Growth Planben elköteleztük magunkat, hogy felgyorsítsuk az innovációt a termelők és a természet érdekében, törekedjünk a regeneratív mezőgazdaságra, hozzájáruljunk az emberek egészségének és biztonságának megőrzéséhez, valamint új partnerségeket hozzuk létre a lehető legnagyobb hatás elérésének érdekében. További információért keresse fel a www.syngenta.hu és a www.goodgrowthplan.com honlapokat. Kövessen minket a Twitteren: www.twitter.com/Syngenta, www.twitter.com/SyngentaUS és a LinkedInen: www.linkedin.com/company/syngenta

Az adatvédelem fontos számunkra. Ezt a publikációt a GDPR 6. cikk (1) bekezdésének f) pontjában foglalt jogalap („jogos érdek”) alapján kapja. Ha a továbbiakban nem szeretne információt kapni a Syngentáról, kérjük, küldjön nekünk egy rövid, informális üzenetet, és a továbbiakban nem küldünk Önnek ilyen célú megkeresést. További részleteket az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

 

Jövőre vonatkozó megállapításokkal, nyilatkozatokkal kapcsolatos figyelmeztetés

Ez a dokumentum jövőre vonatkozó nyilatkozatokat, előrejelzéseket is tartalmazhat, melyek a következő kifejezésekkel azonosíthatóak be: ‘hisz’, ‘lenne’, ‘lesz’, ‘potenciális’, ‘tervek’, ‘lehetőségek’, ‘becsült’, ‘törekvés’, ‘terv szerint’ és hasonló kifejezések. Ezen nyilatkozatok esetében fennáll az a kockázat és bizonytalanság, hogy a valódi eredmények eltérnek a jövőbe tekintő kijelentésektől. A Syngenta számára az ilyen kockázat és bizonytalanság magába foglalja a jogi eljárásokkal, szabályozási jóváhagyásokkal, új termékfejlesztésekkel, növekvő versennyel, vevői hitelkockázattal, általános gazdasági és piaci kondíciókkal, megfelelőséggel és kármentesítéssel, szellemi tulajdonjogokkal, szervezeti változások végrehajtásával, immateriális javak értékvesztésével, géntechnológiával módosított növények és organizmusok vagy növényvédő szerek fogyasztói észlelésével, klímaváltozásokkal, árfolyam- és árváltozásokkal, egyforrású ellátási megállapodásokkal, politikai bizonytalanságokkal, természeti katasztrófákkal és az adatbiztonság megsértésével vagy egyéb információtechnológia rombolásával kapcsolatos kockázatokat. A Syngenta nem rendelkezik kötelezettséggel az előre tekintő kijelentéseinek aktualizálására, az érvényes eredmények, vagy új feltételezések elfogadására vonatkozólag.

agrotrend.hu / Syngenta

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés