Fókuszban

Szántóföld

Aflatoxin fertőzés megelőzésének lehetőségei

Főként a megelőzésről kell beszélni, az a legfontosabb. Ha van aflatoxin, akkor csökken a termény minősége, ha csökken a termény minősége, akkor csökken a hektáronkénti árbevétel is. Ezzel kellett szembesülniük a gazdálkodóknak terményeik értékesítésekor – hangzott el a Siófokon megrendezett 2025-ös IKR Agrár Fórumon.

Forrás: pixabay.com

A tejelő állományoknál megfigyelték, ha aflatoxinos tejet fogyasztanak, akkor már 30 perccel a takarmány elfogyasztása után kimutatható a tejben az aflatoxin. Nemcsak a tejben, hanem a feldolgozott élelmiszerekben is. – mondta Marglné dr. Ambrus Helga előadásában.

A magyar lakosság 2004-ben találkozott először az aspergillus toxinnal, amikor a magyar fűszerpaprika őrleménybe került és nagyon sok megbetegedést okozott. – emlékeztetett minket az előadó.

Nagyon fontos a mintázás, mely nagyon nagy szakértelmet és pontosságot igényel és ezen a téren még van mit fejlődni.

Mit is jelentenek ezek a határértékek?

Az európai közmegállapodás az, hogy az élelmiszerekben 5 ppb, azaz mg/kg, takarmányok esetében pedig 20 ppb alatti szintet tartja közegészségügyi szempontból veszélytelennek.

Ez azt jelenti, hogy ha 5000 db szemből 1 db kukorica mag fertőzött, az 4 mg/kg, tehát épp hogy nem haladja meg az 5 ppb határértéket. Ez jól érzékelteti, hogy mennyire csekély az a mennyiség, mely az állományba kerülve gondot okozzon.

Fertőzést elősegítő tényezők

Elsőként a környezeti hatásokat kell említeni, vagyis a súlyosan aszályos nyarakat. Másik fontos tényező a szántóföldi vektorok, melyek segítik a gomba terjedését és szaporodását.

Fertőzést elősegítő tényező továbbá a helytelen agrotechnika és a helytelen terménykezelés. Ilyenek a kezeletlen tarlómaradványok, a vetésváltás elmaradása, a spórák megtelepedését elősegítő anyagok használata az érzékeny időszakban, vagy ha nem történik meg a termények szárítása kellő időben.

Megelőző intézkedések

A megelőzés a legfontosabb, ugyanis ha nincsen gomba, akkor nincsen toxin sem.
Vannak országos léptékű megelőző intézkedések, melyekre érdemes figyelemmel lenni, pl. országos rovarcsapda hálózat, az aktív hőösszeg előrejelzés a kártevőkre, illetve védekezési előrejelzések.

Helyes mezőgazdasági gyakorlat, megfelelő vetésváltás, mely során figyelni kell arra, hogy se az Aspergillusra, sem pedig a Fusariumra nem érzékeny fajok kövessék az érzékeny fajokat.

Szárbontó baktériumok alkalmazása, valamint az Aspergillus és a Fusarium fajokat kiszorító biológiai hatású termékek alkalmazása.

További megelőző intézkedésként nagyon fontosak a növényvédelmi intézkedések vagyis védekezés kártevők ellen, mind rovarcsapdákkal, mind pedig kémiai növényvédő szerekkel.

A terménykezelés fontossága kiemelkedő, mely már a betakarítással kezdődik. Száraz időt válasszunk a betakarításhoz, mert már ez is csökkentheti a gombák szaporodását. Ezután fontos a betakarítás utáni gyors nedvesség tartalom csökkentés.

Lehetőség szerint kíméletes legyen a betakarítás, mert ha sok a tört szem, akkor hamarabb meg tud tapadni a gomba és az aflatoxin kialakul.

Betakarítás után fontos a termények rostálása, szellőztetése, és átmozgatása. Illetve nagyon fontos a betárolás, szállítás során használt eszközöket fertőtlenítése is.

Mindezen intézkedések betartásával sokat tehetünk a jövőben a toxinprobléma kialakulása ellen.

agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu

Tovább olvasom

Támogatók

 
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Szakmai partner
Nyakas Farm
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés