Szántóföld

A talajbaktériumok szerepe, felhasználása

A talaj mikrobiom a talajban élő és a talaj ökológiájában fontos szerepet játszó mikroorganizmusok közössége. A talaj mikrobiom tagjai sokféle funkciót látnak el, és rendkívül fontosak a talaj egészségének és termékenységének fenntartásában.

Milyen szerepe van a talaj mikrobiom tagjainak?

  • Lebontják a szerves anyagokat, beleértve a növényi maradványokat, trágyákat és egyéb szerves anyagokat. Ez a lebontás hozzájárul a maradványok tápanyag tartalmának feltárásához, újrahasznosulásához és a talaj humusz tartalmának növekedéséhez.

  • Tápanyag szolgáltatás: Bizonyos baktériumok képesek átalakítani a talajban lévő anyagokat olyan formákba, amelyeket a növények könnyebben fel tudnak venni. Például az ammóniumot nitráttá alakító nitrifikáló baktériumok növelhetik a növények számára elérhető nitrogén mennyiségét. Más esetben szerves kötésekben egyes elemek jobban felvehetővé válnak.

  • Nitrogénkötés: Néhány baktérium képes az atmoszférikus nitrogént megkötni olyan formákban, amelyek a növények számára felhasználhatóak. Ez a egy igen fontos folyamat, amely a nitrogén fixáció néven ismert, mivel a nitrogén az egyik alapvető tápanyag.

  • Kórokozók és paraziták elleni védelem: Néhány talajbaktérium képes természetes módon szabályozni, kiszorítani a talajban élő kórokozók és paraziták számát azáltal, hogy természetes antimikrobiális anyagokat termelnek, amelyek a kórokozók szaporodását visszaszorítják, hozzájárulva a növények egészségéhez.

  • Talajstruktúra javítása: Bizonyos baktériumok és gombák segítik a talajszemcsék összetartását exopoliszacharidok és más molekulák termelésével, így javítva a talaj szerkezetét.

Ezen funkciók együttesen hozzájárulnak a talaj egészségéhez, termékenységéhez és fenntarthatóságához, így a talajmikrobiom tagjai kulcsfontosságú szereplők a termőföld és a mezőgazdasági rendszerek fenntartható fejlesztésében.

A jótékony baktériumok hozzáadása a talajhoz számos előnnyel járhat, és pozitív hatással lehet a talaj minőségére, a növények egészségére és terméshozamaikra.

A Greenman Agro jótékony baktériumok használata számos előnnyel járhat a mezőgazdaságban, különösen a talajbiológiai aktivitás, a növények egészsége és a terméshozamok tekintetében. Jótékony baktériumtörzsei hozzájárulnak a talajban élő nitrogénkötő baktériumok számának és aktivitásának növeléséhez is.

Nitrogénkötő baktériumok a talajban

A nitrogénkötő talajbaktériumok olyan mikroorganizmusok, amelyek képesek a légköri nitrogént (N2) átalakítani olyan formákba, amelyek számára a növények felvehetőek. Az ilyen baktériumok rendkívül fontosak a talaj nitrogénkészletének fenntartásában és a növények számára elérhető nitrogén növelésében. A legjelentősebb nitrogénkötő baktériumok a talajban az azotobakter és a rizobaktériumok.

Szimbiotikus kapcsolatok

  • A rizobaktériumok szimbiotikus kapcsolatot képeznek a hüvelyes növényekkel, mint például a lucerna vagy a borsó. A rizobaktériumok a növények gyökérgümőiben élnek, és ebben az együttműködésben a baktériumok nitrogénfixációt végeznek a növények számára, cserébe szerves formában szolgáltatott tápanyagokért.

  • Szabadon élő nitrogénkötő baktériumok: Az azotobakter például szabadon élő szervezetek, amelyek a növényi gyökérzet környezetében élnek, és nitrogénfixációt végeznek.

Ezen folyamatok eredményeként a nitrogénkötő baktériumok növelik a talajban található növények számára felvehető N tartalmat. A nitrogénfixáció lehetővé teszi a növények számára a szükséges nitrogén bevitelét, ami nélkülözhetetlen a fehérje, a nukleinsavak és más fontos biológiai molekulák szintéziséhez. A nitrogénkötő talajbaktérium tehát fontos szerepet játszik a talaj nitrogénkészletének fenntartásában, és hozzájárulnak a mezőgazdasági rendszerek fenntarthatóságához és a nitrogén műtrágya mennyiségének csökkentéséhez.

Hatékony mikrobiológiai készítmények

A mikrobiológiai készítmények olyan mikroorganizmusokat tartalmazó termékek, amelyek – kissé leegyszerűsítve – természetes forrásból (talaj, szerves anyag, légkör) képesek ellátni a növényeket a szükséges tápanyagokkal. Különböző mechanizmusok segítségével a tápanyagfelvétel javításán át elősegítik a növények növekedését. Használatukkal egészséges növények termeszthetők, miközben fenntartható módon gazdálkodva a talaj termékenysége is javítható, csökkentve a szintetikus műtrágyák és növényvédőszerek mennyiségét. (nak.hu)

Talajkezelés Greenman Agro mikrobiológiai készítménnyel

A Greenman Probiotikus Technológia jótékony hatású, a természetből izolált, gondosan kiválasztott, egészségre ártalmatlan ugyanakkor az élet számos területén hasznos mikróbák természetes erejét hasznosítja. A módszer egyedülállósága, hatékonysága és veszélytelensége amerikai, ázsiai és európai kutatások során mintegy két évtized alatt széles körben bebizonyosodott.

A Greenman Agro mikrobiológiai készítmény tárolása, eltarthatósága:
Eredeti, zárt csomagolásban, sötét, hűvös, fedett helyen, 8-28 oC közötti hőmérsékleten 15 hónapig.
Felbontás után 6 hónapig felhasználható.

agrotrend.hu / Greenman

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Az Év Agrárembere támogatók

 
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Szakmai partner
Nyakas Farm
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
 
Hirdetés

Facebook

Hirdetés