Szántóföld

Mezei pockok hemzsegnek a szántóföldeken

A búza kétharmadát is elpusztíthatják a rágcsálók. A gabonatermesztők szükséghelyzeti engedélyt kértek.

Februárra olyan mértékben elszaporodtak a pockok, hogy az országban mindenütt nagy károkat okoznak – mondta a Világgazdaságnak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) elnöke. A szervezet elnökségi ülésén az ország minden tájáról érkezett tagok arról számoltak be, hogy a pockok ellen jelenleg engedélyezett megoldások kevésnek bizonyulnak. Ezért a GOSZ levélben kereste meg Nagy István agrárminisztert és az illetékes államtitkárt, Nobilis Mártont, hogy minél gyorsabban találjanak megoldást, amire a legfrissebb információk szerint a tárca nyitott. Nem véletlenül nagy az aggodalom, ugyanis a GOSZ-elnök szerint ha nem sikerül a védekezés, a pockok akár a termés 40-70 százalékát is képesek elpusztítani.

A mezei pockok ellen jelenleg engedélyezett szerek kizárólag járatkezeléssel kijuttatva alkalmazhatók, a gabonatermesztők szerint azonban a megoldás ebben a helyzetben olyan szer szükséghelyzeti engedélyezése lehet, amellyel felületkezelést lehet végezni.

Forrás: pxhere.com

Mint arról az Infostart is beszámolt korábban, ez már októberben is felmerült, amikor már súlyos károkat okoztak a pockok, de akkor a Nébih a felületkezelést magas kockázatúnak minősítette, tekintve, hogy ez a védekezés akár más kisemlősök, esetleg magevő madarak pusztulásával is járhat. Valamivel magasabb dózisú mérgek kihelyezését engedélyezték egyes területeken.

A pocokprobléma azonban idén rendkívüli: a GOSZ-elnök szerint olyan nem szokott előfordulni, hogy a pockok februárban fel tudjanak nevelni egy generációt, márpedig most ez történt.

Sokan bíztak abban, hogy a csapadékosabb időjárás – ami idén januárban 200 ezer hektáron rég nem látott belvizet is eredményezett – kiirtja majd a pockokat, de most már látszik, hogy ez nem történt meg. Petőházi szerint ehhez hiányzott a legalább három hétig tartó hótakaró, a fagyok, és ezek alapján az is, hogy a járatok teljesen telítődjenek vízzel.

Nemcsak a pockok okoznak fejfájást a gazdálkodóknak, hanem az is, hogy a tél elején végzett felmérés óta romlott a vetések állapota mindenütt Magyarországon. Annak ellenére ugyanis, hogy a talajok átnedvesedése nem tudta megállítani a pockok gradációját, több százezer hektár lehet a károsan átnedvesedett terület, ahol tönkremegy az állomány. Az enyhe, nedves időjárás miatt pedig várható az is, hogy növényvédelmi problémákkal is szembesülniük kell a gazdálkodóknak.

agrotrend.hu / infostart.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook