Kertészet

Visszaesés az almatermelésben

Az Alma és Körte Világszövetség (World Apple and Pear Association, WAPA) előrejelzése szerint idén az EU almatermése három százalékkal csökken, és alig haladja meg a 12 millió tonnát. Az orosz embargó miatt az EU termelői leginkább a belpiactól függenek. Akárcsak az alma, a körtetermés is visszaesik idén.

Létrehozva:

|

Az idei visszaesés részben az Ausztria, Szlovénia, Horvátország és Szlovákia termelőit sújtó áprilisi fagy miatt következett be, ami ugyanakkor lehetővé teszi, hogy lehetőségek az EU legnagyobb alma termelő országai – Lengyelország, Olaszország, Franciaország és Németország – növeljék a kivitelt.

– A termés ugyan kicsit kevesebb, mint tavaly, de lehet, hogy ez a mérsékeltebb mennyiség segíthet egyensúlyba hozni a keresletet és a kínálatot. Ez az árakra lehet hatással, hiszen a magas hozam és a kereskedők versenye lenyomta az árakat – mondta Philippe Binard, a WAPA főtitkára.

Fotó: 123RF

Négy éve még kétmillió tonnával volt kisebb a termés, és tavalyi rekord sem volt több mint 12,3 millió tonna. A mai helyzetben – az orosz embargó miatt – az EU termelői leginkább a belpiactól függenek. Mielőtt Oroszország 2014-ben betiltotta az Európai Unióból származó élelmiszerek importját, az EU mintegy 800 ezer tonna almát szállított Oroszországba. Ugyanakkor 2013 óta a kivitel mennyisége az EU-n kívüli országokban mintegy 10 százalékkal csökkent. Ez azt jelzi, hogy milyen fontos az orosz exportpiac – különösen Európa legnagyobb alma termelője Lengyelország számára. Lengyelország az almatermésének mintegy 75 százalékát szállította az orosz piacra az embargó előtt.

A lengyel almaexportőr, a Rajpol szakembere, Dominik Wozniak ugyanakkor arról számolt be, hogy Lengyelország sikeresen növelte szállításait Fehéroroszországba és Kazahsztánba az elmúlt két évben. Fehéroroszország a tavalyi 1,73 millió tonnás vásárlásával messze a legnagyobb vevője volt az EU-almának, ugyanakkor Wozniak szerint az export bizonyos része Oroszországban landolt a szürke piacon.

Akárcsak az alma, a körtetermés is visszaesik idén. A WAPA előrejelzése szerint a tavalyi 2,39 millió tonnával szemben ebben az évben mindössze 2,17 millió tonna várható. A legnagyobb mértékű csökkenést Szlovénia és Csehország jelezte a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt.

agrotrend.hu / blog.syngenta.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook