Kertészet

Tiltott szőlőből készíttetne bort az Európai Bizottság

Egy magyar kezdeményezés akadályozta meg, hogy gyengébb minőségű szőlőfajtákból is lehessen bort készíteni.

Létrehozva:

|

 A Mezőgazdasági és Halászati Tanács január 28-i brüsszeli ülésén az uniós agrárminiszterek megtárgyalták a Közös Agrárpolitika (KAP) borágazatra vonatkozó javaslatait is – közölte az Agrárminisztérium (AM).


Az Európai Bizottság javaslata engedélyezné a borelőállítást az évtizedek óta tiltott szőlőfajtákból – illusztráció: Blikk

Az ülésen összesen 12 tagállam támogatta a tilalom fenntartását szorgalmazó magyar nyilatkozatot.

Jól jelzi a magyar kezdeményezés sikerét, hogy az azt támogató 12 tagállam az EU borszőlőtermesztésének több mint 90%-át adja.

Nagy István a tárgyaláson hangsúlyozta: ezeket a borelőállítás szempontjából idejét múlt fajtákat alapos indokkal tiltották ki, amelyek nem változtak.

– Az ezek között szereplő Othello vagy Noah fajták alkalmasak lehetnek csemegeszőlőnek, azonban a bortermelésbe történő bevonásuk veszélyeztetheti az európai, és köztük a magyar borok hosszas erőfeszítések árán elért jó hírnevét és hagyományosan magas minőségét – tette hozzá a miniszter.

Nagy István elmondta, vitán felüli, hogy a KAP-nak, és ezen belül a borágazatnak is hozzá kell járulnia a környezet- és klímavédelmi célok megvalósulásához, de erre

a korábban okkal betiltott fajták újra engedélyezése nem lehet a megoldás.

– A javaslat jóval nagyobb kárt okozna az uniós boroknak minőségi és versenyképességi szempontból, mint amennyit javítana az ágazat fenntarthatóságán. Megfelelő egyensúlyt kell találni, ami jelen esetben a hatályos szabályok megtartása – emelte ki az agrárminiszter.

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook