Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Kertészet

Október 15.: A zöldségek és gyümölcsök világnapja

Idén október 15-én immáron kilencedik alkalommal hirdeti meg a Zöldségek és Gyümölcsök Világnapját a napi ötszöri zöldség-gyümölcsfogyasztást népszerűsítő szervezet az AIAM5 (Global Alliance to Promote Fruit and Vegetable Consumption 5 a day).

A szervezet 40 nemzeti és nemzetközi tagot számlál, és a jeles nap közeledtére az AIAM5 egy felmérést is végzett tagjai körében. A vizsgálat eredményei szerint a fogyasztási adatokat jelentő 18 ország közül mindössze 2 olyan van, ahol sikerült elérni az ENSZ Élelmezésügyi Világszervezete (FAO) által egészségesként deklarált napi 400 g-os határértéket – írta a FruitVeb. Ez a két ország a listát vezető Olaszország (461 g/fő/nap) és Chile (422 g/fő/nap), míg a legalacsonyabb mutatókkal Argentína (160) és Brazília (134) rendelkezik.

A fogyasztási rendszeresség, tehát a naponta legalább ötször zöldséget-gyümölcsöt fogyasztó országok listáját Costa Rica vezeti (a népesség 35,9%-ával), de a mezőnyből egyértelműen kiválik még Új-Zéland (32,5%), Kanada (28,6%) valamint Finnország (26,8%). A szervezet adati szerint általános trendként mutatkozik, hogy minél idősebb valaki, annál több zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, illetve a vizsgált országokban a zöldségekre és gyümölcsökre együttesen évi 630 dollárt költenek a háztartások, ami teljes élelmiszer-költésük 18%-a.

Az AIAM5 a tagállamaiban az idei felhívás keretében október 15-ére úgynevezett TWITTER BLITZ megmozdulást tervez, melynek lényege, hogy ezen a napon a résztvevők a #CelebrateFresh! #IYFV2021 #WFVD2021 hashtagek használatával tweeteket küldjenek. A Twitter Blitz valamint a Zöldségek és Gyümölcsök Világnapjának további részletei az alábbi linken érhetők el: http://aiam5.com/wfvd/2020_9th-edition/.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés