Kertészet

Megkezdődtek a szedd magad akciók

A május közepi, hűvös, csapadékos idő miatt jó egy hetes késéssel érettbe a szabadföldi szamóca, s megkezdődhettek a szedd magad akciók az eperültetvényeken.

Azt, hogy mennyire várták ezt az egyre népszerűbb szüretelési lehetőséget a friss gyümölcsre és a boltinál olcsóbb lekvár-dzsemfőzési alapanyagra vágyók, bizonyítja, hogy a Borbás kert csiribpusztai ültetvényére meghirdetett vasárnapi szedd magadra alig egy óra alatt betelt a regisztrációs ív, így sokan lemaradtak a mostani, legelső szedési időpontról – írják a Fejér Megyei Hírportálon.


Már az ültetvény „megnyitását” követő percekben megteltek szüretelőkkel az epersorok. Fotó: FEOL / Borbély Béla

Edit asszony, a családi gazdaság vezetője azonban minden jelentkezőt megnyugtatott, az eper érésétől függően, két-három alkalommal lesz még lehetőség szamócaszedésre a családi gazdaságban. Az ültetvény „kinyitásától”, reggel kilenc órától folyamatosan érkeztek az autók az ültetvény szélén kialakított parkolóba.

A gyerkőcök azonnal felfedezték a színes családi szelfi falat, s miután alaposan szemügyre vették, „kipróbálták” a fotózáshoz kialakított részleteket, gyorsan hozzáláttak az eperszedéshez. Az első percekben persze nem maradhatott el a „minőségi ellenőrzés” a kóstolgatás, majd miután az aprónép meggyőződött róla, hogy finom, édes a gyümölcs már a kosárkákba, kis vödrökbe is jutott az illatos gyümölcsből. Az óvodás Hunor, aki a szüleivel Úrhidáról érkezett, lelkesen közölte, hogy szereti enni és szedni is az epret. Édesanyja, Dóra az újságírónak elmondta, a családjuk „törzsszedő” a Borbás kertben, a gyümölcsből lekvárt, turmixot készítenek.

A Nagy család – a szülők és a három csemete, Janka, Bogi és a kis Miklós -, Pázmándról érkeztek az ültetvényre. A kicsik lelkesen szorgoskodtak, s Miklóska, aki gyorsan dugig pakolta a kis vödrét, szorgalmának jutalmául Edit asszonytól lemérés nélkül, ajándékba megkapta a leszedett gyümölcsöt.

A sárkeresztesi Magdolna először vett részt szedd magadon, s nem fukarkodott a dicsérettel, Elismerően szólt a szervezettségről, a rendről, a körülményekről és az akció bonyolítását végzők, – Edit asszony és a Borbás „gyerekek”, Boglárka, Pálma és Áron – segítőkészségéről. A szedd magadra érkezők többsége egyébként már „törzsvendég” a Borbás kertben. Az ő figyelmüket nem is kellett felhívni a program „illemtanára”. S, hogy mit illik, illetve nem illik tenni gyümölcsszedés közben? Illik vigyázni a gyümölcsökre és a növényekre, s nem illik átnyúlni a szomszédos epersoron szorgoskodók „parcellájába”, s levadászni előlük a legszebb gyümölcsszemeket.


Nagy Gábor és családja Pázmándról érkezett az eperszedésre. A gyerekek szinte rendhagyó gyereknapi programként élték meg a gyümölcsszüretet. Fotó: FEOL / Borbély Béla

Az epertermesztés egyébként kemény munka, ami már a szüret előtti év júliusában a palántázással kezdődik, majd az úgynevezett levelezéssel, a kacsozással, s a folyamatos tápoldatozással folytatódik. Ahogy Edit asszony mondja, a szamócát folyamatosan „etetni kell”. Az epertermesztés az egyik leg kézimunka igényesebb művelet, s szinte már lehetetlen idénymunkásokat találni rá. A Borbás családi gazdaságnál azonban állandó dolgozók végzik ezt a munkát is, akárcsak a gyümölcstermesztés és feldolgozás egyéb tennivalóit.

Az epret háromféle művelési módszerrel termesztik a gazdaságban: fólia alatt, síkfóliás – bakhátas, illetve szántóföldi, szabadföldi műveléssel. A termesztők, s a vásárlók véleménye szerint a legfinomabb gyümölcs az utóbbi – szabadföldi – termesztési módszerrel érik be. Összesen három hektárt művelnek a gazdaságban így, kizárólag szedd magad céljára. A vasárnapi akció keretében az ezzel a módszerrel művelt terület felén, másfél hektáron, 40 ezer tőről szüretelhették az epret a vásárlók. A szabadföldi termesztés helyét egyébként háromévente megújítják, újra palántázzák. A fajták kiválasztásánál maximálisan figyelembe veszik a vevők igényeit, s az újak mellett a régi, jól bevált fajtákat – például az illatos, befőzésre kiváló ananászepret – telepítik.

agrotrend.hu / FEOL, Dávid Erzsébet

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Szakmai partner
Nyakas Farm
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés