Kertészet

Ezért nem tesszük vázába a pünkösdi rózsát

A pünkösdi rózsa valójában nem rózsa, hanem a bolgárkákhoz közel álló, azokkal közelebbi rokonságban lévő növénycsoport, egy olyan önálló család, vagy ősi növény, amelyről azt kell tudni, hogy a virág szerkezete ezt az ősiséget képviseli és minden szempontból ezekhez a boglárkákhoz hasonlítható. Orlóci László, az ELTE Füvészkertjének vezetője, a Növényvédőszer.hu kertészeti podcastjának ötletgazdája árul el részleteket az ünnep alkalmából erről a növényről.

Létrehozva:

|

Ha megnézünk közelebbről egy boglárkát, akkor nagyon hasonlít a virágja egy nagy méretű pünkösdi rózsához. Nem azt kell elképzelni mindjárt róla, mint amit a kertekben elterjedt telt virágú pünkösdi rózsáról. Az egyszerű virágokhoz hasonlítható leginkább, de a mák félékhez áll igazából közelebb. Rengeteg faja él világszerte – elsősorban Ázsiában, de Amerikában is vannak ilyen peónia-fajok, amelyek kereszteződhetnek is egymással. Ezeket fel is használhatja a kertészeti szakma, amikor keresztezi ezeket egymással és ezáltal új fajtákat állítanak elő.

KERTÉSZETI SZEMPONTBÓL KÉT PÜNKÖSDI RÓZSA TÍPUS LÉTEZIK: A FÁSSZÁRÚ, TEHÁT A BOKORSZERű RÓZSA, AMI TÉLIRE ELHULLAJTJA A LOMBJÁT, DE A FÁS SZÁRAI A TALAJ FÖLÖTT TELELNEK ÉS AZ AZON LÉVő RÜGYEKBőL FEJLőDIK A KÖVETKEZő ÉVEKBEN. AZ ÉVELő PÜNKÖSDI RÓZSA A FÖLD FELETTI RÉSZÉT TÉLEN ELVESZÍTI ÉS A TALAJ KÖZELÉBEN FEJLETT RÜGYEKKEL TELEL ÁT, AMELYEK TAVASSZAL KIHAJTANAK ÉS EBBőL LESZ MAJD ÚJRA VIRÁG”.

Vannak átmeneti állapotok is, amikor úgy viselkednek, mintha évelők lennének, de közben rövid hajtásokat hoz a növény. A virágzási idejük mindenesetre eltérő: a fás pünkösdi rózsák korábban virágoznak, a lágyszárú peóniák kicsit később, a nyár elején. Közös jellemzőjük az, hogy a nemesítésük több ezer évre nyúlik vissza és Kínában ősi növényként tartják számon és szent növénynek számít. Emiatt rengeteg változata alakult ki: létezik olyan, ami egy gyermekfej nagyságú. A mély püspök lilától a fehérig minden szín árnyalata ismert. Talán a sárga szín volt az, ami sokáig hiányzott a peóniák közül, de van olyan faj, amely kifejezetten sárga színű virágokat hoz. Nem számít tartós virágnak, ezért vágott virágként sem forgalmazzák, mert hamar lehullanak ezek a sziromlevelek. A lágyszárú peóniákat ágyásba szokták általában ültetni, tehát egy évelő ágyban több fajtát egybe lehet ültetni, de a fás szárú peóniákat bokorként hasznosítják.

Nem csak Ázsiában van pünkösdi rózsa, hanem Magyarországon őshonos, sőt fokozottan védett faj is létezik. A Mecsekben és a Délvidéken védett növény, ezért nem gyűjthető a természetben, így nem is forgalmazzák, de amikor nem virágzik, akkor nehéz is megtalálni. A virágzáskor védeni kell, mert veszélyeztetettnek számít, az ELTE Füvészkertjében több példánya is látható virágzáskor és a meghonosítás után jól érzi magát. 

agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook