Kertészet

Megint a csoda szőlőmag

Társadalmunk próbál egyre egészségtudatosabban élni, évek óta felreppenőben van a szőlőmag jótékony hatásainak vizsgálata és ezen hatások felhasználása a humángyógyászatban. Készítenek belőle kivonatokat, őrleményeket, de vannak, akik csak simán elrágcsálják a magokat. Jelen cikkben nem kívánom még nagyobb piedesztára emelni ezen termékeket, hanem egyszerűen levetkőztetve a tudomány oldaláról próbálom bemutatni a bogyóban található csodát.

A magok száma normális esetben négy, ezen magok a magházban található magrügyből származnak. Vannak szőlőfajták, ahol ez a szám eltérhet és vannak olyan szőlőfajták is, amelyek magvatlanok. Nem megfelelő környezeti feltételek hatására a termőre kevés pollen jut, így romlik a termékenyülés, csökken a magok száma és károsul a terméskötés. A magok fejlődése jelentősen befolyásolja a bogyó nagyságát és összetételét is.

fotó: wikimedia

Egyszerű összetételét nézve 100 g szőlőmag (Kállay és munkatársai pályamunkájából megtudhatjuk) átlagosan 25-45g vizet, 34–36 g szénhidrátot, 10–20 g olajat, 4–6 g cserzőanyagot tartalmaz, 4–7 g nitrogéntartalmúanyagokból, 2–4 g ásványianyagból és egy gramm zsírsav áll.

Bórt, mangánt, cinket és molibdént tartalmaz az ásványi anyagok közül nagyobb mennyiségben (5,5-10ppm). Fontos megemlítenünk a már annyiszor megírt antioxidáns hatást, amely a testben felhalmozódó szabad oxigéngyökök megkötését segíti, így tarthatjuk egyfajta életelixírnek is. Ki kell emelnem a humángyógyászatban még ki nem aknázott, de a szőlőbogyóban megjelenő fenolos vegyületet a rezveratrolt, amelynek a szív- és érrendszeri betegségek elleni védőhatást tulajdonítunk. Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy egyéb flavonoidokat is találhatunk szőlőmagok gazdagok leukoantocianinokban is, ezek a legfontosabb fenolos alkotórészek.

Sokszor hangsúlyozzuk, hogy törekszünk a magok roppanását megelőzve feldolgozni a termést, ez visszavezethető a magok kutikulájában található minőségrontó cserző- és nitrogéntartalmú anyagokra és az olajokra. Fogyasztás szempontjából egyes szakirodalmak egyébként a kékszőlők magját egészségesebnek ítélik meg. A magolaj „biznisz” vonatkozásában technológiai igényről kell beszélnünk, mivel 1tonna szőlőmagból, kb 0,5l ipari olajat lehet kivonni. A friss magból sajtolt olaj kellemes ízű, aranysárga színű, elsőrangú étolaj és a kozmetikai ipar is szívesen használja.

Összefoglalva tehát a sokszínű bogyók, nem kis erővel bíró magvacskákat tartalmaznak, ezért fogyasztásukat tanácsos beleépíteni étrendünkbe is.

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Szakmai partner
Nyakas Farm
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés