Kertészet

Megduplázható a hazai kertészeti ágazat kibocsátása

Megtartotta alakuló ülését a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Kertészeti és beszállítóipari országos osztálya 2018. február 27-én Dunaharasztiban. A kertészeti ágazat kibocsátásának növelése kiemelt feladat.

Létrehozva:

|

A hazai kertészeti ágazat alapanyagáron mintegy 400 milliárd forint termelési értéket állít elő évente – ez modernizációval, a szabályozás ésszerűsítésével és fokozottabb marketingtevékenységgel akár kétszeresére is növelhető – hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Kertészeti és beszállítóipari országos osztályának alakuló ülésén.

A Mártonffy Béla vezetésével felállt osztály szakmai tevékenységét Zászlós Tibor, a NAK mezőgazdaságért felelős alelnöke felügyeli. Az osztályon belül 5 alosztály jött létre: a zöldségtermesztési alosztályt Ledó Ferenc (a FruitVeb elnöke), a gyümölcstermesztési alosztályt Takács Ferenc (a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének osztályvezetője), a dísznövény alosztályt Lukács Zoltán (a Magyar Faápolók Egyesületének elnöke), a gyógynövény alosztályt Czirbus Zoltán (a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács elnöke), a szőlőtermesztési alosztályt pedig Molnár Ákos (a Magyar Szőlőszaporítóanyag Termesztők Szövetségének alelnöke) vezeti.

fotó: 123rf

Az alakuló ülésen tartott előadásában Kapronczai István agrár-közgazdász rámutatott: az elmúlt 25 évben hazánk zöldségtermelése 20 százalékkal (2 millióról 1,6 millió tonnára), gyümölcs- és szőlőtermelése pedig mintegy a felére (1,4 millióról 750 ezer tonnára, illetve 860 ezerről 480 ezer tonnára) esett vissza.

Mártonffy Béla erre reagálva elmondta: a hazai kertészeti ágazat évente alapanyagáron 800 milliárd forint termelési érték előállítására lenne képes, ebből jelenleg 400 milliárd forint realizálódik.

A kibocsátás az ültetvények és a technológia modernizációjával, a szabályozás ésszerűsítésével és fokozottabb marketingtevékenységgel akár kétszeresére is növelhető.

A NAK Kertészeti és beszállítóipari osztálya főként ezeken a területeken kívánja segíteni a hozzávetőleg 160 ezer kertészettel foglalkozó kamarai tagot – tette hozzá az osztályelnök.

Mártonffy Béla az osztály főbb célkitűzései között említette még

  • a növényvédelmi előrejelző rendszer kertészeti irányú fejlesztését,
  • a kiskultúrás növényvédőszer-engedélyeztetés egyszerűsítését,
  • a gyógynövényágazat adatszolgáltatási rendszerének újragondolását
  • és az ágazatban használt vámtarifaszámok egyértelműsítését.

Az osztály fontos feladatának tartja továbbá a kertészeti szaporítóanyag-ágazat megújításával kapcsolatos feladatok összehangolását valamint bemutatókerti programok, szakmai bemutatók és tanulmányutak szervezését – különös tekintettel a technológiai, növényvédelmi és fajtabemutatókra, a jó gyakorlatok megismertetésére.

fotó:123rf

A dísznövényágazatot érintő kérdések kapcsán az osztályelnök kiemelte a díszkertész mesterképzés szervezésének szakmai támogatását, illetve a dísznövényes szabványok módosításában történő szerepvállalást.

Mindezek mellett a Kertészeti és beszállítóipari osztály meghatározó szerepet vállal magára az ágazati marketingprogramok kidolgozásában és szakmai támogatásában, kiemelten a NAK francia társszervezetekkel közösen elnyert hároméves, megközelítőleg 1,6 milliárd forintos költségvetésű, zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő európai uniós pályázatának megvalósításában.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook