Kertészet

Középpontban a munkahelyteremtés a hazai zöldség- és gyümölcstermesztés terén

Főként olyan innovatív elképzelések megvalósítását kívánjuk támogatni, amelyek a munkahely-teremtést állítják középpontba – mondta a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára egy szakmai rendezvényen a Győr-Moson-Sopron megyei Bősárkányban.

Létrehozva:

|

A Hanság-Fertőmenti Zöldség-Gyümölcs Termelői Értékesítő Szövetkezet 15. Hanság Zöldség Napja nevű rendezvényén Nagy István kiemelte: a gyümölcstermesztés kibocsátása folyó áron tavaly 89 milliárd forint volt, egy év alatt 6,6 százalékkal csökkent, de így is 31 százalékkal haladta meg 2010 évit, és volumenében is 16,6 százalékkal bővült. A gyümölcsfélék ára tavaly 3,9, volumene 2,8 százalékkal mérséklődött. A zöldségfélék kibocsátása tavaly folyó áron 188,6 milliárd forint volt, ami 51,3 százalékkal haladta meg a 2010. évit, mennyiségében 29 százalékkal bővült – érzékeltette az elmúlt évek fejlődését a két ágazatban az államtitkár.

Az államtitkár előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy az élelmiszerek iránti igény folyamatosan növekszik. 2050-ben várhatóan több mint kilenc milliárd ember táplálását kell a világ mezőgazdaságának megoldania.

fotó:MTI

A magyar zöldség- és gyümölcstermesztés fejlesztésre vonatkozóan

a technológiai fejlesztések ösztönzését, a szakértelem megerősítését, az időjárási szélsőségek kivédését jelölte meg kiemelt feladatként. Emellett fontosnak nevezte a feldolgozóipar versenyképességének növelését, a munkaerőhiány csökkentését, valamint a piacok átláthatóságának javítását is.

Az államtitkár kitért az időjárási szélsőségek kivédésére. Hangoztatta, hogy a kormány szándéka szerint 2018-ban egy Magyarország része lesz egy ellenőrzött jégkárelhárító rendszernek, amellyel nyolcvan százalékban mérsékelni lehet a károkat.

fotó:MTI

Az aszályhelyzetre tekintettel a Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2017. július 17-18-i ülésén Portugália, Spanyolország és Belgium az Európai Bizottság rendkívüli támogatását kérte. Magyarország csatlakozott a kezdeményezéshez és kérte, hogy azt valamennyi rendkívüli helyzetre – például a fagy- és jégesőkárra -, valamint Magyarországra is terjessze ki a testület.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy

az agrárkár-enyhítési rendszerben a zöldség-gyümölcs ágazatból ez év július 25-ig 25 ezer 444 kárbejelentés érkezett, összesen 53 ezer 589 hektárra. A leginkább károsodott megye Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun és Pest megye.

A legnagyobb területen károsodott növény az alma, 19 447 hektárral, majd a szőlő 12 251 hektárral, míg a meggy 6 026 hektáron károsodott.

Arról is szólt, hogy az agrártámogatásoknak köszönhetően a magyar mezőgazdaság jövedelmezősége az elmúlt években érdemben javult, a forrásokkal stabilabbá vált a gazdák helyzete. A magyar mezőgazdaság éves kibocsátása jelenleg 2600 milliárd forint körül van – tette hozzá. Nagy István azt is aláhúzta, alapvető cél a magyar tájak, falvak és kistérségek versenyképessé válása, valamint hogy a vidék a nemzet motorja legyen.

Családi János, a csornai székhelyű Hanság-Fertőmenti Zöldség-Gyümölcs Termelői Értékesítő Szövetkezet elnöke elmondta, hogy a 2003-ban alakult szövetkezetnek jelenleg mintegy ötven tagja van. Nettó árbevétele tavaly 385,6 millió forint volt, ami 196,6 millió forinttal marad el az előző évitől. Ennek okaként az elnök a fagykárt jelölte meg. Állandó beszállítói a METRO üzletláncnak. Fő termékük a rábaközi vöröshagyma, az alma, de nagy területen termelik a különböző káposztaféléket, gyökérzöldségeket és konzervipari paprikaféléket is.

agrotrend.hu / FM, MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook