Kertészet

Harlekin katica: veszélyes, de közben nagy segítség

Zsigó György növényorvos tanácsai. A levéltetvek természetes ellenségei a katicabogarak. A bodzán is előforduló kártevő közül a legjelentősebbek a levéltetvek, melyek a táplálkozásuk során a növény által megtermelt tápanyagokat fogyasztják, ezzel a növényt visszavetik a fejlődésben. További és jelentősebb kártételük a vírus terjesztő szerepük, illetve a cukorban gazdag mézharmat ürítésük, amik másodlagos fertőzési forrásként további kórokozók megtelepedését okozhatja.

Létrehozva:

|

A bodzán leggyakrabban előforduló levéltetű fajok a bodza levéltetű (Aphis sambuci), a fekete répa levéltetű (Aphis fabae), a zöld őszibarack levéltetű (Mysus persicae). A közvetlen kártétele a levéltetveknek a szívogatásuk. A leveleken kanalasodásra, hajtásnövekedés leállásra számíthatunk. Amennyiben a virágzat nyelét borítja, akkor a virágok elszáradnak. A levéltetvek elleni védekezésre jelenleg ökológiai termesztésben a káliszappan (Neem-Azal T/S nevű szer) engedélyezett.


Fotó: Hans / Pixabay

A közterületre egészen speciális előírások vonatkoznak a védekezésnél, gondoljunk csak arra, hogy permetezés után valaki szedhette is annak a fának a levelét, vagy gyomirtózás után kaszálhat az állatának a még tüneteket nem mutató gyomokból. Ezért csak különleges szerek használhatók, amelyek megtalálhatók a szerjegyzéknek a közterület címszója alatt.

A közterületeken található növények közül elsősorban a platánra, a hársra, valamint az akácra hívnám fel a figyelmet, de a bodzabokrot is megtámadják a levéltetvek. De a harlekin katicabogarak pedig tisztogatják a bokrot.

„EZ A NEM őSHONOS KATICABOGÁRFAJ A LEVÉLTETVEKET IS ESZI, EZÉRT IS HOZTÁK BE EURÓPA EGYES ORSZÁGAIBA ÚGYNEVEZETT BIOFEGYVERKÉNT, DE VISSZAFELÉ SÜLT EL A DOLOG, MERT AZ őSHONOS KATICABOGARAK LÁRVÁIT ESZI AZÓTA. MOST BEBÁBOZÓDVA TALÁLHATÓ A BOKROKON ÉS EBBőL KEL KI AZ ÚJABB NEMZEDÉK”.

A lárvája is jellegzetes, mert nagyban hasonlít az őshonos katicáéhoz, de annál nagyobb és agresszívabb éppen a testmérete miatt, majd a legérdekesebb változása kifejlett bogaraknál, vagyis az imágóknál következik be, amelyek rendkívül széles formaváltozatosságot mutatnak.


Fotó: Myriams-Fotos / Pixabay

agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu – Zsigó György

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook