Kertészet

Gusztustalan módon és éjjel-nappal károsítanak – kezdődik a meztelencsigák inváziója

Igazán hatékony védekezési mód nincs a csúszómászók ellen. A palántákat, az új ültetésű dísznövényeket is teljesen tönkreteszik.

Létrehozva:

|

Jóllehet a gazdák többsége abban bízott, hogy a csigák gyérítésében a hideg tél megtette hatását, ám a tapasztalat szerint ez nem így történt. – A kifejlett állatok időben megtalálták védett nyugalmi helyüket, a kistermetű, tojás alakban talajban telelőket nem zavarta az alacsonyabb hőmérséklet – vázolja a helyzetet Tóth Béla, nyugalmazott növényvédelmi zoológus a Dunántúli Naplónak.

fotó:bama.hu

Az egészen apró testűektől a 12 centiméter feletti hosszúságúakig több meztelencsiga fajta is támadja a növényeket: április közepe táján, a kikelésüket követően a csírázó, kelő félben lévő zöldségféléket és a fejes salátákat tették tönkre. A kártétel most fokozatosan válik látványossá: ritkulnak a sorok, szennyezetté válnak a leveles zöldségek. Az igazi veszteséget azonban a mostanában megjelenő, nagytestű csupasz csigák okozzák a friss palántákban – egyik napról a másikra eltüntetik a növényt, vagy a gyökérnyaki részt rágják át, ami tőhervadáshoz vezet. A fejes salátában, káposztafélékben gusztustalan, cafatos rágásokkal értéktelenné teszik a növényeket. Ezek a kultúrák kitűnő búvóhelyként is szolgálnak, vagyis bennük éjjel-nappal károsíthatnak.

Tóth Béla kiemelte, a csapadékos időjárás, az öntözés, a gyomos környezet fokozott kártételi veszélyt jelent. Hiába gondozza valaki a kertjét, ha annak közelében elhanyagolt terület található, a csigák ott megfelelő élőhelyre találnak, majd onnan „lendülnek támadásba”.

Igazán hatékony védekezési mód nincs a csúszómászók ellen.

A gazdák gyűjtéssel, csapdázással, a kémiai csalétkes irtással próbálkoznak, de a csigákat ezekkel a módszerekkel is legfeljebb csak gyéríteni lehet.

fotó:Zsigó György

Az indiai futókacsa „bevetése” se jelent megoldást, hisz az falánksága ellenére sem tud megbirkózni a csigarengeteggel. Biológiai lehetőségként a parazita fonálférgek alkalmazása is szóba jöhet, ami szintén legfeljebb kármérséklő hatású.

Zsigó György tavaly összegyűjtött védekezési ötleteit itt olvashatják újra

Lótetű is akad szép számmal

A meztelencsigák mellett a lótetű, ami ebben az időszakban szintén komoly károkat okoz a veteményesekben. Tőből rágja meg a palántákat, a növényt teljesen tönkretéve. Léteznek irtószerek, de egy konzerves doboz, vagy befőttes üveg a talajszintig leásva kiváló csapdát jelent a kártevő számára.

agrotrend.hu / bama.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook