Kertészet

Csökkenőben a hagymatermesztési trend

A KSH adatai szerint 2015-ben 994 hektárról takarítottak be 6860 tonna fokhagymát. A termőterület enyhén nőtt, ugyanakkor ez nem járt termésmennyiség-növekedéssel.

Létrehozva:

|

A fogyasztási szokások változása miatt, míg korábban az emberek maguk tárolták hosszabb időre a hagymát, ma már primőr zöldségként fogyasztják azt. A termelést drágítja a raktározási költség, ami rontja a magyar termelők versenyképességét a külföldiekkel szemben.

Szakértők szerint az öntözés, a fajtafejlesztés, a minőség biztosítása állíthatja, illetve fordíthatja meg a hagymatermesztés csökkenő trendjét. A fokhagymatermesztés meghatározó makói térségében egyre többen termesztenek gabonát fokhagyma vagy vöröshagyma helyett. Ennek oka, hogy a fokhagymatermelés művelési költsége magasabb, nagy az élőmunka-igénye, a szedés, a mosás-tisztítás, a csomagolás mellett a kiváló vetőmag és az öntözés sem csekély költséget jelent.

A makói fokhagyma kisméretű, ám ennek a termőterülete elenyésző, más nagyobb hozamú fajtákra álltak át a termesztők itthon is az uniós csatlakozás után. A nagyobb méretű fokhagymában általánosságban magasabb a víztartalom, ezért könnyebben puhul, penészedik.

A fokhagyma-behozatal 2015-ben 867 tonnát, a kivitel pedig 800 tonnát tett ki. A külkereskedelmi egyenleg romlott 2016 első tizenegy hónapjában az előző év azonos időszakához képest, mivel a behozatal 55 százalékkal 1085 tonnára nőtt, ugyanakkor a kivitel 21 százalékkal 550 tonnára csökkent. Hollandiából érkezett az import több mint fele, a spanyolországi beszállítás 27 százalékkal 21 tonnára esett. A fokhagyma kivitele elsősorban Románia felé irányult (308 tonna).

agrotrend.hu / AKI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook