Kertészet

Az éghajlatváltozás miatt eltűnhetnek brit almafajták

A japán Fuji és az új-zélandi Gala felválthatja a Pippin és a rozsdabarna fajtákat, mivel az emelkedő hőmérséklet veszélyezteti a hazai almafajtákat.

Klasszikus brit almafajták tűnhetnek el vagy cserélődhetnek le új-zélandi és japán fajtákra, mivel az éghajlati változások miatt a hagyományos almafajták már nem életképesek. Az olyan fajták, mint a Pippin vagy az ősi Nonpareil, amelyeket az 1500-as évek óta termesztenek Nagy-Britanniában a megváltozott éghajlat miatt küszködnek, mivel nem elég a jelenlegi hideg hatás, hogy a fák télen nyugalmi állapotban maradjanak és energiát raktározzanak.


Fotó: Maria Godfrida / Pixabay

A Kew-i Királyi Botanikus Kert tudósai 40 almafát ültettek, amelyek egyharmada olyan örökölt fajta, amely egykor a györgykori konyhakertekben termett. A másik harmaduk új, kevésbé hideg tél igényű fajták, az utolsó harmaduk pedig melegebb országokból, többek között Dél-Afrikából származik. A fajtákat majd összehasonlítják, hogy kiderüljön, melyek lesznek a legjobbak a londoni felmelegedő hőmérsékleti viszonyok között.

Januárban az Egyesült Királyság időjárás előrejelző szolgáltatója a Met Office bejelentette, hogy 2022 volt a hatodik legmelegebb év a feljegyzések szerint, továbbá úgy tűnik, hogy 2023 is rekordot fog dönteni. Bár a nyári nagy hőség és aszály sok terményt érint, az almafák küszködnek, mert a tél folyamán hideg időre van szükségük. ősszel elegendő energiát tárolnak ahhoz, hogy átvészeljék a nyugalmi időszakot, majd tavasszal kihajtanak. Az alma számára a tökéletes hideg idő a 6 °C alatti, de fagypont feletti hőmérséklet, a legtöbb hagyományos almafajtának körülbelül 1000 hideg órára van szüksége. Ha a hőmérséklet 6 °C felett marad, akkor a fák kilépnek a nyugalmi állapotukból és a tél alatt felhasználják energiatartalékaikat, ezzel korlátozva a tavasszal rendelkezésre álló raktárakat, ami azt eredményezi, hogy kevesebb alma fog teremni.

A Gala alma Új-Zélandon népszerű fajta, ellenben Helena Dove kertészmérnök, a Kew konyhakertjének vezetője szerint a fajta megelőzheti a hagyományos fajtákat Nagy-Britanniában. "A Gala fajtát Új-Zélandon nemesítették, ami azt jelenti, hogy csak körülbelül 600 hideg órára van szüksége, ami inkább megfelel annak, ami jelenleg az Egyesült Királyságban tapasztalható" – magyarázta. "Meglátjuk, hogy a Gala jobb termést hoz-e, mint a Nonpareil, amelyet 1696-ban nemesítettek. Kipróbáljuk a Fujit, amely Japánból származik, és csak 400 hideg órára van szüksége, ami talán jobban fog teljesíteni ezeken az enyhébb teleken."

Amikor a legkedveltebb brit almafajták közül néhányat nemesítettek "akkor szép hideg teleink voltak, amilyenek ma már nincsenek." A hölgy reméli, hogy három év múlva lesz termés, akkor már megoszthatja az előzetes eredményeket az ágazattal. A gazdák az éghajlati problémák és a munkaerőhiány miatt kivágják a gyümölcsösöket, reméli, hogy ez a kutatás megerősítheti az ágazatot. "A hideg órák számáról való beszélgetés azért zajlik, mert nemcsak az almának, a körtének és a feketeribizlinek van ez a tulajdonsága, hogy nyugalmi állapotra van szüksége." Dove nem biztos azonban, hogy ezek az új fajták jelentik majd a megoldást: "kiderülhet, hogy nem elég száraz a tél ezekhez a fajtákhoz. Ezért ez egy kísérlet, mert Dél-Afrikában nincs olyan csapadékos időjárás, mint nálunk. Az lesz a kérdés, hogy mennyi hideg órát igényelnek és megbirkóznak-e az eső mennyiségével."

 

Alma fajták, melyek elvesztik jelentőségüket

Az Egremont russet egy klasszikus angol vöröses, rozsdás színű fajta a viktoriánus korszakból. Az alma kedvelői imádják ízét és megjelenését.

A Nonpareil alma Franciaországból származik, ellenben több száz éve termesztik az Egyesült Királyságban. Körtére hasonlító íze miatt népszerű.

A Cox’s orange Pippin fajta jut eszünkbe, ha brit almára gondolunk; narancssárga és vörös héja piroslik zöld foltokkal.

 

Potenciális helyettesítések

A Gála fajta mindenütt jelen van a szupermarketekben. Ropogósak, lédúsak és rózsaszínes-vörösek, de a kritikusok szerint nem rendelkeznek a fent felsorolt klasszikus angol almafajták összetett, virágos ízével.

A Fuji alma egy modern fajta, amely az 1930-as évek végén a japán Aomoriban található Fujisaki Tohoku kutatóállomásról származik, 1962-ben került piacra. Két amerikai almafajta keresztezéséből származik: a Red delicious és a régi virginiai Ralls Janet. Íze cukrosan édes, mint az almalé.

Forrás: theguardian.com

agrotrend.hu / NAK, Csép Adrienn

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Szakmai partner
Nyakas Farm
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés