Kertészet

Az ágazat előtt álló kihívásokról szólt a Global Tomato Congress

A világ minden tájáról több mint 250 szakember vett részt a Rotterdamban május 16-án rendezett ágazati konferencián.

Létrehozva:

|

A Fruitnet a rotterdami World Trade Center épületében május 16-án rendezte meg a 2023-as Global Tomato Congress paradicsomágazati rendezvényét, írta a FruitVeb. A konferenciára több mint 250 látogató érkezett, és az előadások sorában először az ágazat előtt álló kihívások kerültek terítékre.

Cindy Van Rijswick (Rabobank Research Food & Agribusiness) és Luc Vanoirbeek (VBT és Copa Cogeca) a szakértők szerepét emelte ki a válságok kezelésében. Különösen érdekes volt a Rabobank felmérése, miszerint a paradicsomtermesztők elég jól helytálltak a közelmúlt válságai során. Elismerte, hogy az energiaválság idején a Rabobanknál kezdetben pánik tört ugyan ki, de rámutatott, hogy a stratégiai döntések – beleértve az áramértékesítést és a gázszerződések biztosítását – lehetővé tették a termelők számára, hogy sikeresen túljussanak a nehézségeken.

Bár az ágazat előtt álló kihívások is központi szerepet játszottak, a kongresszuson a tavalyihoz hasonlóan továbbra is a paradicsomfogyasztás növelésének kérdése maradt a fő téma. Luc Vanoirbeek kifejezte azon meggyőződését, hogy a jelenlegi status quo egyszerű fenntartásával a piaci kihívások nem kezelhetők. Kitért a politikai kérdésekre is, kiemelve bizonyos, már 1958-ban megfogalmazott uniós célok jelentőségét. Luc hangsúlyozta az Európai Unió által követett „Farm to Fork” stratégia fontosságát, kiemelve a méltányosság, a megfizethetőség és a reális megközelítés szükségességét. Betekintést nyújtott az inflációs adatokba is, elmagyarázva azok hatását az országok közötti versenyre.

Egy panelbeszélgetés során négy iparági szakértő lépett színpadra az első szünet után. Dirk Aleven (FoodVentures), Vellenga Imre (Agro Care Growers), Philippe Appeltans (BelOrta) és Adam Davy (ICA) élénk vitát folytattak a paradicsompiac előtt álló kihívásokról és arról, hogy az ágazatnak hogyan kellene reagálnia. Philippe kitért az Egyesült Királyságban az előző télen jelentkező paradicsomhiány kérdésére, és több termelői szervezet létrehozását szorgalmazta a briteknél, hogy a szupermarketeket arra tisztességes átvételi ár megfizetésére kötelezhessék. Imre beszélt az Agro Care azon törekvéséről, hogy a cég termőterülete 2030-ra 1000 hektárra bővüljön, és kifejtette, hogy termelőik a kockázatok csökkentése érdekében több országban termesztik a paradicsomot. Dirk hangsúlyozta az ellenálló képesség fontosságát, amely a COVID-19 világjárvány kitörése óta kulcsfontosságúvá vált. Adam csatlakozott ehhez a gondolathoz, hangsúlyozva a termelők, a nemesítők és a kiskereskedők közötti szoros kapcsolatok szükségességét. Hangsúlyozta, hogy nyáron kizárólag Hollandiára, télen pedig Spanyolországra támaszkodni már nem életképes stratégia, mivel egyre több ország, köztük Marokkó is belép a piacra. Marokkó visszatérő téma volt az egész rendezvényen, és kisebb súllyal ugyan, de Tunézia és Törökország is említésre került.

A 2022-2023 telén megtermelt paradicsomok minőségi elemzése során az előadók kitértek arra, hogy a holland ökörszív paradicsomokat jobb minőségűnek találták, mint az előző szezonban, és külön figyelemre méltó, hogy ezek a paradicsomok spanyol versenytársaikat is felülmúlták minőségben. A spanyol áru esetében többször is tapasztaltak romlott paradicsomot, bár általánosságban a spanyol tételek magasabb Brix értékkel rendelkeztek, igaz, a kemény héj rontotta az összképet. A holland snack paradicsomnál viszont a tavalyinál rosszabb minőségi mutatókat tapasztaltak. Elhangzott, hogy érezhetően megugrott a marokkói paradicsom népszerűsége, amely igen jó minőséget mutatott.

A ToBRFV programpont során a minőségi kérdések nem kerültek terítékre, itt a hangsúly magának a rezisztenciának a megvitatására helyeződött át. Jeroen Rouppe van der Voort, az Enza Zaden képviselője mélyen belemerült a cég által kifejlesztett erős rerzisztencia bemutatásába. A Rijk Zwaan szintén magas szintű rezisztenciát fejlesztett ki. Ruud Kaagman (Syngenta) és Rick van Meurs (Rijk Zwaan) egyaránt kiemelték a higiéniai intézkedések fontosságát a rezisztens fajták haszálata mellett, ugyanis ha a vírusnyomás magas marad, fennáll a vírusmutációk veszélye, amit mindenki el akar kerülni.

A rendezvényen bemutatásra került technológiai innovációk közül kiemelendő a Polybee drón, amely adatokat gyűjt az állományról, segít a beporzásban, valamint képes a terméshozam előrejelzésére is.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook