Kertészet

Aranyárban marad idén a hazai szamóca

Nem érdemes arra várni, hogy jelentősen csökken a magyar földi eper ára, ugyanis a hosszú, kemény tél miatt jóval kevesebb terem idén. Amit megkímélt a fagy, annak viszont jó a minősége, még ha a tavalyinál két héttel később is kerül a piacra.

Létrehozva:

|

– Annak is örülni kell, hogy egyáltalán van hazai eper. Kell ugyan a hideg a szamócának, de az idei télen kicsit sok volt belőle. Jobban megviselte a töveket a hosszú, kemény tél, mint az áprilisi fagyok. Januárban Forráskúton mínusz 24 fokot is mértünk.

Kevesebb fürtöt hoztak ki a tövek, viszont ami megmaradt, annak a zöme szép, és jó a minősége

– mondta el zsombói kertészetében Nemes Nagy Zsolt, akit arról kérdezett a delmagyar.hu, milyen eperszezonra számíthatunk idén.

Csak azt szedik, ami érett. Lesz utánpótlás Nemes Nagy Zsolt üvegházában. Fotó: Karnok Csaba

A Mars téri piacon jelenleg 1500-2000 forintért adják a magyar eper kilóját. Ez az ár a Zsombón és Forráskúton összesen másfél hektárnyi üvegházban és a fóliában holland magaságyas technológiával, gyom- és rovarirtó szerek nélkül termelő nagygazda szerint nem is nagyon fog változni.

– Nagykeráron most 1600 forint kilója, szerintem 1800-2200 forintnál nem is nagyon lesz olcsóbb a pulton kapható. Ha május végén, június elején bejön egy nagyobb meleg, akkor kicsit csökkenhet az ára, de nem jelentősen – magyarázta a termelő. Azaz 

idén nem eperből fogunk lekvárt főzni, hacsak nem akarunk aranyárú dzsemet enni a télen.

Jól jelzi a kemény tél hatását, hogy Nemes Nagy Zsolt üvegházi körülmények és fólia alatt termő szamócája is kéthetes csúszásban van. A forráskúti, termálvízzel fűtött fóliában ugyan már hetek óta szedik a szamócát, de a zsombói üvegházból még csak most gördült ki az első szállítmány.

Csütörtökön szedték tele az első ládákat a zsombói üvegházban – mutatja Nemes Nagy Zsolt. Két hetet csúszott a szezon. Fotó: Karnok Csaba

Saját tapasztalatai és a környékbeli gazdáktól érkező hírek alapján azt mondta, a július elejéig tartó szezonban a nála termő mennyiség a tavalyinak legjobb esetben is a fele lesz, a szabadföldi epernek pedig a 30-50 százaléka fagyott el.

– Aki nem volt elég gondos, és nem készült fel elég alaposan a kemény fagyra, azt komoly kár érte – mondta Nemes Nagy Zsolt. Elárulta, zsombói üvegházában nem fűtöttek, csupán a föld hőjére, az üveg hőszigetelő képességére és a párásításra hagyatkozva vészelték át a telet a tövek, amelyeket alaposan bebugyoláltak fátyolfóliába. – Sokat pátyolgattuk őket, ezért van most értékelhető mennyiség rajtuk – magyarázta a gazda.

agrotrend. hu / delmagyar.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook