Kertészet

10 kérdés és válasz a vetéshez

Sok zöldségfélét és balkonvirágot magunknak kell elvetnünk, mivel fiatal növényként alig kaphatók a kereskedelemben. Itt a vetéssel kapcsolatos tíz legfontosabb kérdésre adunk választ.

Megéri saját zöldségeket vetni és nevelni: A szupermarketben lévő zöldségeket gyorsan meg lehet vásárolni, de igazából soha sem olyan ízletesek, mint a saját kertünkben frissen betakarított növények. Másrészt, aki előnevelt zöldség és virág palántákat választ a későbbi termesztéshez a saját kertjében, annak gyakran meg kell elégednie a korlátozott fajtaválasztékkal, és soha nem lehet biztos abban, hogy a fiatal növények valóban „bio” termékek, és nem kezelték őket gombaölő szerekkel vagy más növényvédő szerrel.

Sok előnye van, ha magunk vetjük a zöldség- és virágmagokat

Sok hobbikertész ezért jobban szereti a saját vetést. A mag mindig olcsóbb, mint a palánták, és a kertészeti szakboltokban nagy a fajtakínálat. Aki tehát a zöldséget vagy a virágokat saját maga veti el, az többet dolgozik, de pénzt takarít meg, és olyan fajtákat termeszthet, amilyeneket igazán szeretne. Ahhoz, hogy tavasszal jól sikerüljön a vetés, összegyűjtöttük Önöknek a legfontosabb kérdéseket a "vetés" témában.

1. Mikor vessük el a zöldségeket és a virágokat?

Ha túl korán kezdjük el a vetést, a hőmérséklet és a fény erősségének aránya nagyon kedvezőtlen lesz a kikelő növények számára. A vetőláda gyakran az ablakpárkányra kerül, és a fűtőtest fűti, de a napnap még nincs annyi ereje, hogy a növények elegendő fényt kapjanak. Ilyenkor a kikelő növények hosszú, vékony szárakat képeznek, apró, halványzöld levelekkel. A kertészeti szakzsargonban a jelenséget felnyurgulásnak is nevezik.

A fő szabály: Ne kezdjük el a beltéri vetést március elseje előtt. Az üvegházban és a melegágyban kicsit korábban is vethetünk virágot és zöldséget, mert a növényeket több fény éri, és könnyebben szabályozható a fény/hőmérséklet arány. Beltérben a korai vetés csak kiegészítő világítás mellett palántanevelő lámpával lehetséges. Ha a virágokat és a zöldségeket közvetlenül az ágyásba vetjük, akkor a vetés időpontja az adott növények télállóságától függ. A babvetést úgy kell megtervezni, hogy a növények ne csírázzanak ki fagyosszentek előtt, de a répát már márciusban el lehet vetni.

2. Szükség van-e speciális földre a vetéshez?

A virágok és zöldségek vetéséhez mindenképpen a vetéshez megfelelő földet kell használni. A hagyományos virágfölddel ellentétben alig tartalmaz tápanyagot, így a csírázó növények nem kapnak azonnal túl sok tápanyagot, hanem erős gyökereket kell fejleszteniük a tápanyag ellátáshoz. A jó vetőföldet a gyártás során forró vízgőzzel sterilizálják, hogy elpusztítsák a gombaspórákat és más kórokozókat. Tipp: Félig töltsük meg a vetéshez használt edényeket hagyományos virágfölddel, és terítsünk egy ugyanolyan vastag vetőföldréteget a tetejére. A palánták először így sok gyökeret képeznek, majd elérik a talaj tápanyagdúsabb rétegeit.

Érdemes a zöldségeket és a nyári virágokat előnevelni?

Attól függ, milyen növényekről van szó. A melegigényes zöldségeket, például a paradicsomot, a padlizsánt, az uborkát mindig érdemes előnevelni, mert különben a szabadföldi vegetációs időszak aligha elég hosszú ahhoz, hogy gazdag termést hozzon.

Az előnevelt paradicsompalánta jobban és gyorsabban tud növekedni az ágyásban

A káposztaféléket a legjobb az üvegházban vagy a melegágyban előnevelni; mert egyébként ezeknek is nagyon hosszú időre van szükségük, mire termést hoznak. A klasszikus balkonvirágokat, mint a petúniát vagy a nebáncsvirágot is üveg alá kell vetni, hogy elég erősek legyenek a májusi szezon kezdetekor a teraszokon, és ne túl későn kezdjenek el virágozni. Az egynyári kúszónövények, mint például a szagos bükköny (Lathyrus) vagy a hajnalka (Ipomoea) gyorsabban biztosítanak takarást, ha korán vetik őket. A legtöbb zöldségféle és nyári virág esetében könnyebb és jobb módszer azonban a közvetlen vetés az ágyásba.

4. Magtálcákba vagy külön cserépbe vessünk?

Ha a mag – például a paradicsom – viszonylag nagyobb és megbízhatóan csírázik, akkor kis virágcserepekbe is nyugodtan elvethetünk két-négy magot. Előnye: Később egyszerűen szétválaszthatjuk a palántákat, és megkímélhetjük magunkat az időigényes tűzdeléstől.

A fiatal palántákat a palántanevelő tálcáról egy kis lapát segítségével külön cserepekbe ültetik át

Az apró magokat viszont érdemesebb tálcára vetni, mert akkor a nagyszámú palánta közül a legerősebbet lehet kiválasztani. Jó kompromisszum a professzionális kertészetben elterjedt többcserepes vagy gyorscserepes tálcás vetés: a csírázás után a fiatal palántákat kis földlabdával nagyobb cserepekbe ültetik át, és megszakítás nélkül tovább nőnek, mert a gyökerek alig sérülnek.

5. Honnan ismerhető fel a megfelelő időpontot a tűzdeléshez?

A tűzdelésnek akkor jön el az ideje, amikor a sziklevelek és az első valódi levelek kifejlődtek. Speciális sziklevelek nélküli növényeknél várjuk meg a negyedik levél megjelenését. Alapvető szabály: minél korábban tűzdeljük a palántákat, annál kisebb a növekedés megszakítása, mert a kisebb növények gyorsabban és megbízhatóbban nőnek, mint a nagyobbak. Ezenkívül a vetőládákban lévő palánták gyorsan versengeni kezdenek a fényért, ha túl sokáig várunk a tűzdeléssel.

6. Hogyan biztosíthatjuk az apró magok jobb eloszlását?

A gyakorlatban a finom magok egyenletes elvetése gyakran nehéz feladat. Ebben az esetben a következő trükk segíthet: Egyszerűen keverje össze a magot minél finomabb, száraz kvarchomokkal, majd szórja szét a homok-mag keveréket a magágyon. Ha nagyobb területeket vetünk, akkor a magokat egyszerűen egy megfelelő lyukméretű konyhai vagy teaszűrőbe is helyezhetjük, majd ebből kiszórhatjuk, mint a porcukrot a tortára.

7. Célszerű letakarni a vetődobozokat?

Ahhoz, hogy az elvetett magvak csírázhassanak, melegre és lehetőleg magas páratartalomra van szükségük. Főleg az ablakpárkányon nagyon fontos, hogy a száraz beltéri levegő miatt letakarjuk az elvetett magokat.

Egy átlátszó fedél védi a magokat a kiszáradástól

A legjobb, ha speciális, átlátszó műanyag tetővel ellátott vetőládákat használunk, a külön álló cserepeket pedig felfordított befőttesüvegekkel vagy fóliával fedjük be. De ne felejtsük el néhány percre minden nap kinyitni a fedeleket, hogy lehetővé váljon a levegőcsere, ami megakadályozza a gombás betegségek terjedését.

8. Hogyan vessünk fényben és sötétben csírázó magokat?

A legtöbb növényfaj esetében nem fontos, hogy vetéskor vastagabb vagy vékonyabb földréteg takarja-e őket. Néhány növénynek azonban speciális igényei vannak: a fényben csírázó magoknak, ilyen például a kapor, a zsázsa, a zeller, a gyűszűvirág és a kerti oroszlánszáj, szükségük van bizonyos fénymennyiségre, ami a magban kiváltja a csírázási impulzust. A magok gyakran nagyon kicsik, ezért a csírázó növények nem képesek áthatolni a vastag talajrétegeken. A fényben csírázó magokat a tálcában lévő földre szórjuk, egy lapos deszkával enyhén a magágyba nyomkodjuk, majd vékony homokréteget szitálunk rá.

A legjobb, ha szobai permetezőt vagy finom permetező öntözőkannát használunk a magok megnedvesítésére, hogy a magok ne ússzanak el

A sötétben csírázó magoknak, ilyen például a tök, a csemegekukorica, a csillagfürt, az árvácska és a mályvarózsa, a csírázásához sötétségre van szükségük, ezért kellő vastagságú talajréteggel kell befedni őket. Egyes fajoknál magasabb csírázási arányt is elérhetünk, ha a vetőládákat csírázásig sötét helyiségben tároljuk, vagy fekete fóliával letakarjuk az ágyást. Ha nem ismerjük egy növény csírázási feltételeit, akkor 99 százalékban a következő fő szabály tud útmutatást adni: Takarjunk be minden magot olyan vastag homok- vagy talajréteggel, amely a nagyon apró magoknál a mag átmérőjének legfeljebb egy-kétszerese, nagyobb magok esetében pedig a magok átmérőjének három-négyszerese.

9. Miért nem csíráznak az évelő növény magjai?

A hideg telű régiókból származó évelő növények és cserjék közül szinte az összes fagyhatásra, hidegben csírázó. A fagy helyett pontosabb kifejezés botanikai szempontból a „hideghatást igénylő”, mert a magoknak nem feltétlenül kell fagy a csírázáshoz, hanem csak hosszabb ideig, alacsony hőmérsékleten kell lenniük. Ez a természetes csírázásgátlás megvédi a magokat attól, hogy a tél vége előtt csírázzanak. A hideghatásra csírázó növényeknél egy speciális növényi hormon akadályozza meg a csírázást, amely az alacsony hőmérséklet hatására lassan lebomlik. Emiatt a legtöbb évelő mag csak ritkán csírázik, ha az előző évben szedett magokat a vetésig a meleg kazánházban tartottuk.

Rétegzés

A csírázásgátlás növényfajtától függően nagyon makacs lehet – a tiszafa és a csodamogyoró magjai például természetes körülmények között gyakran csak három-négy év elteltével csíráznak ki.

Hűtőszekrény segítségével a hideghatást igénylő magok nedves homokkal fagyasztó zacskókban rétegezhetők

A csírázásgátlás megszüntetésére a professzionális kertészetekben a rétegzésnek nevezett eljárást alkalmazzák: a magokat nedves homokkal keverik össze és a keveréket öt Celsius fok körüli hőmérsékleten tárolják néhány hétig vagy hónapig a hűtőházban, mielőtt a magokat tavasszal elvetnék. A rétegzés előtt a kemény héjú magokat kiegészítésképpen csiszolópapírral is kezelhetjük, hogy megkönnyítsük a duzzadást.

10. Mikor kerülhetnek ki az előnevelt növények a szabadba?

A saját szaporítási növények kiültetésének optimális időszaka mindenekelőtt az időjárási viszonyoktól függ, hiszen szinte minden zöldségféle és balkonvirág fagyérzékeny. A biztonság kedvéért érdemes a fagyosszentekig (kb. május közepéig) várni, mielőtt a palántákat a kerti ágyásba vagy az erkélyládába kiültetjük. A saját vetésű télálló növényeket viszont tavasszal azonnal átültetheti a kertbe.

Fontos: Azok a növények, amelyek korábban az üvegházban vagy az ablakpárkányon voltak, nem viselik el az erős napfényt vagy az alacsony hőmérsékleteket. A levelek égési sérüléseinek vagy hőmérsékleti sokk elkerülése érdekében a palántákat temperált vízzel kell öntözni, és a kiültetés utáni első napokban árnyékolóhálóval kell lefedni. A cserepes növények és a frissen ültetett balkonládák az első napokban lehetőleg árnyékban legyenek a friss levegőn.

agrotrend.hu / Mein Schöner Garten

 

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Szakmai partner
Nyakas Farm
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés