Kertészet

Területalapú állami támogatás az élelmiszerinfláció megfékezésére

Története során először Marokkóban területalapú támogatást vezettek be a paradicsom-, a hagyma- és a burgonyatermesztő területek gazdái számára.

Bár Marokkóban az idei évben folyamatosan csökken az inflációs ráta (a szeptemberi 4,9%-ról októberre 4,7%-ra mérséklődött) az év elején 20% fölé kúszó élelmiszerár-infláció még most is olyan mértékű, hogy a kormány több kulcsfontosságú mezőgazdasági termék esetében is állami támogatásról hozott döntést. (Áprilisban egyes élelmiszerek árai elérték a Franciaországban tapasztalható árszintet azzal a felettébb lényeges különbséggel, hogy Marokkóban jelenleg ötször alacsonyabb a minimálbér.)

Forrás: pxhere.com

Az új rendeletnek megfelelően az alábbi növénykultúrákat termesztő gazdák a következő területalapú támogatásokra számíthatnak az állam részéről:

paradicsom: 40.000-70.000 marokkói dirhem (MAD)/ha – (1,37-2,4 millió Ft/ha)

hagyma: 4000-5000 MAD/ha (137-170 ezer Ft/ha)

burgonya: 8000-15.000 MAD/ha (274-515 ezer Ft/ha)

A döntés hátterében az infláció megfékezése mellett az egekbe szökő vetőmagárak miatti kompenzáció áll. A területalapú támogatásokon kívül a marokkói kormány 600 ezer tonna foszfátműtrágya gazdák részére történő biztosításáról (Marokkó Kína után a világ második legnagyobb foszfátműtrágya-gyártója) és a nitrogénműtrágya-import állami támogatásáról is döntött.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés