Kertészet

Már most óriási a kereslet az egyiptomi szamóca iránt

Már most óriási a kereslet az egyiptomi szamóca iránt, ami csokoládéba mártogatva a német karácsonyi vásárok egyik kedvelt finomsága.

November 23-án érkezett meg repülővel a hollandiai Bij LuBa Fresh-hez az első idei egyiptomi szamócaszállítmány. Lucien de Wit nagykereskedő szerint “koppanni nem volt idejük a földön a ládáknak, a vásárlók máris lecsaptak rájuk, néhányat pedig áruhiány miatt el is kellett utasítanom. Jelenleg alig van holland áru a piacon, a kereslet pedig óriási. Évről-évre rengeteg egyiptomi szamóca kerül a német karácsonyi piacokra, ahol jellemzően csokoládéba mártogatják. Ezek kifejezetten kemény húsú fajták, mint a Fortuna és a Sensation, ezért kiválóan alkalmasak erre. Európa országai közül egyértelműen Németországban a legnagyobb a kereslet”.

Forrás: pxhere.com

„A jelenlegi 9-9,50 eurós ár egyiptomi viszonylatban nagyon magas, de ne felejtsük el, hogy az országban az egekbe szöktek a költségek. A piac esetleges összeomlásának sincsenek jelei” – magyarázza Lucien. „A jelentések szerint a termés a többi évhez hasonlóan alakul. Ez azonban némileg lelassult. A mennyiség a tavalyihoz hasonló, és ez január 1-jéig így is marad”.

Lucien szerint a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy elegendő rakteret kapjanak a repülőjáratokon. “Más években hajóval érkezett a szamóca, de ez nem volt elég előnyös számunkra. Hetente háromszor-négyszer kapunk szállítmányokat több repülőtéren. Így viszonylag rövid láncot tudunk biztosítani. Az Egyiptomban vasárnap betakarított szamóca egy éjszaka alatt megérkezett hozzánk, és szerdán már az áruházakban is megvásárolható volt.”

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés