Kertészet

Télre hangolódó növények

A mérsékeltövi ősz során számos, folyamatosan változó tényező hat a növényekre, melyek elősegíthetik vagy akár ki is tolhatják a téli felkészülés időszakát. Ilyen például a hőmérséklet, a csapadékmennyiség, a változó fényviszonyok (rövidülő nappalok) is. A hőmérséklet változását érdemes külön is kiemelni, ugyanis a forró nyári hónapokat az elmúlt évek trendjei alapján magasabb őszi átlaghőmérsékletek követik, melyek kitolják a növények vegetációs időszakát, ezt tapasztalhatjuk a kései lombvesztés formájában és a kora tavaszi növények (pl. ibolya) őszi virágzása során is.

Az ősz beköszöntével a hőmérséklet és a fényviszonyok változásának köszönhetően a növények fokozatosan lelassítják fiziológiai folyamataikat és fokozatosan felkészülnek a téli nyugalomra, mely eléréséhez és átvészeléséhez többféle stratégiát is alkalmaznak. Magát a téli nyugalmi időszakot dormanciának nevezzük, ami egy olyan állapotot ír le, melyben a növény növekedése lelassul vagy teljesen megáll, annak érdekében, hogy a kevésbé optimális körülményeket (fagy, szárazság) sikerrel átvészelje.

A nyugalmi állapotra való felkészülés egyik leglátványosabb része a lombhullató növények esetében a levelek fokozatos színváltozása és elvesztése.
Kép: pixabay.com

Fokozatos felkészülés

A lomb elvesztése jelzi legjobban a nyugalmi állapot megkezdését, ezt követően történik meg a fásszárú növények iskolázása is, ekkor nedvkeringésük már lassú. Ki kell emelnünk, hogy a magasabb őszi hőmérsékletek miatt erre később került sor, mivel a növények nem léptek be a nyugalmi állapotukba.
Az örökzöld növényeket is érdemes górcső alá venni, hiszen bár lombjukat nem veszítik el, mégis csökken a fotoszintézis mértéke, tehát egy kisebb energiafelhasználású, nyugalmi időszakba lépnek ők is. Az örökzöldek, azon belül is a tűlevelűek nagyon jól alkalmazkodtak a hideg éghajlathoz, melynek következtében leveleik keskenyek, viasszal borítottak, tehát minimalizálják a párolgás útján történő vízvesztést.
A tűlevelek alakja pedig a hó súlyából eredő károkat is mérsékli.
A levelek elvesztésén túl több, szemmel nem látható változás is zajlik a nyugalmi időszakra készülve, ilyen például az évelő növények „eltűnése” és visszahúzódása is. Ezek föld alatti részeikkel telelnek ki és tavasszal ismét kihajtanak és kinevelik föld feletti részeiket.

A tűlevelűek nagyon jól alkalmazkodtak a hideg éghajlathoz
Kép: pixabay.com

Telet nem tűrő növények

A fiziológiai változásokról is szót kell ejteni, melyek közül fontos a víz jelenléte a növényben. A talajszint feletti a magas víztartalom és a fagypont alatti hőmérséklet kombinációja a sejtek károsodását jelentené, ezért nyugalmi a legnagyobb vízraktára a növénynek a gyökérzete lesz, mely a különböző anyagcseretermékeket is tartalmaz, melyek megakadályozzák, hogy a gyökérzet átfagyjon. A fagy és a növények kapcsolatát egy másik aspektusból vizsgálva a fagyérzékenység fogalmával találjuk szembe magunkat, melyek a növények és fagypont alatti hőmérséklet kapcsolatát írja le.
A klímánkon őshonos kétnyári, évelő és fásszárú növények fagytűrők, tehát tartós 0°C alatti hőmérsékletet is károsodás nélkül elviselnek. Az egzotikus – hazánkban nem őshonos – növények esetében azonban ez már nem minden esetben mondható el, sőt a melegebb égövekről származó növények, mint amilyen például a sétányrózsa (Lantana camara) vagy a közkedvelt kerti muskátli (Pelargonium x hortorum) már kisebb fagyokat sem képes átvészelni, így ezeket teleltetni szükséges védett, fagymentes helyen.

Nagyon fontos figyelni a fagyérzékenységre, növények és fagypont alatti hőmérséklet kapcsolatát mutatja
Kép: pixabay.com

Tavaszi hagymásoknak kötelező? 

vernalizáció (vagy jarovizáció) egy olyan folyamat, mely során a növény egyes fejlődési szakaszai, hogy meginduljanak hideghatásra van szükségük, ez lehet tartósan alacsony, de még fagypont feletti hőmérséklet (4-9°C).

A növények hidegigény miatt beszélhetünk az őszi és melegigényük miatt a tavaszi hagymaültetési szezonról, előbbinél a hideghatást igénylő, utóbbinál a hidegre érzékeny növények kerülnek előtérbe. Az őszi ültetési időszakban nárciszok, jácintok, tulipánok nagy népszerűségnek örvendenek és fajta választékuk is kimagasló.

Az ültetést követően a hagymák gyökérzetet fejlesztenek és még némi tápanyagot raktároznak majd egy nyugalmi fázis következik, mely ideális esetben 8-16 hétig tart. Ezt követően, ha a hőmérséklet tartósan emelkedik a hagymák fejlődése megindul és felkészül a virágzási periódusra. Ezt a tulajdonságot használják ki a hajtatott növények (pl. jácint) esetében is, mivel szinte pontosan lehet időzíteni a virágzás időpontját, ha megfelelő hideghatást biztosítunk a hagymáknak. A tavaszi időszak magasabb hőmérsékleti értékei miatt az utóbbi időszakokban a hagymások fejlődése sok esetben korábban indul meg, az elmúlt évtizedekhez képest és sok esetben a virágzási periódus is lerövidül.

A kutatás a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal „A körforgásos gazdaság megvalósíthatósága a honvédelmi tevékenységek során” című, TKP2021-NVA-22 azonosítószámú Tématerületi Kiválósági Program támogatásával valósult meg, a Körforgásos Gazdaság Elemző Központ (KGEK) vezetésével.

Horotán Katalin (EKKE, MATE)
Kisvarga Szilvia (MATE)

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Szakmai partner
Nyakas Farm
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés