Kertészet

Óriási az érdeklődés a kecskeméti paradicsomlé iránt

Kecskemét és térsége nagyon híres a paradicsom termesztéséről, valamint ennek köszönhetően a sűrített paradicsomlevéről is. Ez évtizedek óta annyira híressé tette a várost, hogy az ország minden részéről felkeresik érte a Zöldségtermesztési Kutató Intézetet. Így van ez ebben az évben is, amikor a kapu ismét nyitva áll a kisebb mennyiséget vásárlók előtt – írják a Növényvédőszer.hu portálon.

A ZKI ebben az évben ünnepli fennállásának nyolcvanadik születésnapját, erre a jubileumra azért is érdemes visszatekinteni Laczkó Róbert vezérigazgató szerint, mert már a kezdetekben is a paradicsom, azon belül a különböző fajták nemesítése volt az egyik meghatározó irányzat. Az ehhez kapcsolódó vetőmag előállítás „mellékterméke” volt a paradicsomlé, melyet a lakossági fogyasztóknak értékesítettek. De valami mégis különlegessé teheti ezt a paradicsomot, hogy ennyire rögtön és azonnal a kecskeméti feldolgozó jut az eszébe mindenkinek róla?

Fotó: PublicDomainPictures / Pixabay

„Sok összetevője van annak, hogy egy paradicsomlé finom legyen: nyilván függ elsősorban azoktól a fajtáktól, melyeket feldolgoznak, de nem elhanyagolható az időjárás sem. Száz százalékban tiszta paradicsomléről van szó, amely frissen kerül ki a gépsorról, semmilyen hozzáadott anyagot nem tartalmaz. Így minden vásárló odahaza a saját ízlésének megfelelően tudja felszolgálni, vagy eltenni”.

A ZKI mezőgazdasági vállalkozókon keresztül termelteti a paradicsomot, amelyet felvásárol és kinyeri belőle a vetőmagot, s a melléktermék az előbb említett paradicsomlé lesz. A hosszú sorok és a szüntelen telefoncsörgés arra késztette a ZKI szakembereit, hogy statisztikát készítsenek erről a jelenségről. A házi közvélemény-kutatás igen érdekes eredményt hozott: Békéscsabától Győrig számtalan helyről érkeztek a vásárlók a telephelyre. Laczkó Róbert azt mondja, nem öt liter paradicsomléért utaznak ide az ország másik végéből, hanem annál nagyobb mennyiségért, az egész család ellátásáért. Nem ritka egy-egy vásárlónál a száz liter paradicsomlé sem.

– Korábban népszerű volt az is, hogy a cégek összefogtak és begyűjtötték az igényeket és egy egész kollektívát kiszolgáltak vele, s csak egy munkatársnak kellett eljönnie Kecskemétre ezért -tette hozzá. Az idei év tehát különleges a Zöldségkutató Intézetben, mert nagy jubileumhoz érkeztek. Továbbra is hosszútávra terveznek, de azt is látni kell, hogy a világ és a gazdasági környezet is változik – ide értve a termelési kedv csökkenését és az imputanyagárak emelkedését, valamint az öntözés fontosságát, de ami a fogyasztók számára megnyugtató lehet, hogy ezt a paradicsomlé szolgáltatást továbbra is fenntartják Kecskeméten.

agrotrend.hu / Növényvédőszer.hu–Kommunikáció

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Szakmai partner
Nyakas Farm
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés