Kertészet

Növényvédelmi aktualitások a zöldséges kertben

Néhány zöldségmag már a talajba került, nemsokára a palántákat is kiültetjük. Nem tizedelte a talajlakó kártevőket a tél és bár a jelenlegi talajhőmérsékletnél (5-8℃) még a mélyben telelnek, de 12℃ körül már a felszínhez vándorolnak, táplálékot keresnek, számíthatunk a kártételükre. (Érdemes követni a fenti oldalon a talajok felmelegedését.) Ahol tavaly rágásnyomokkal szüretelték pl. a hónapos retket (2022.05.19-i fotó) vagy megtalálták a pajorokat a kidőlő szamócatövek alatt, ott valószínűleg az idén is gond lesz a drótférgekkel vagy a pajorokkal.

Aki ágyást tud váltani, az a megszokott módon folytathatja a kertészkedést. A fertőzött parcellában pedig folyamatos gyomlálással ki lehet éheztetni a kártevőket. Ide akár mustárt is vethetnek, mert az jelentősen gyéríti a káros talajlakókat és a nyári szárazságban talajtakaróként is megállja a helyét.

Aki a régi ágyásban kezdi a tavaszi munkákat, az próbálkozhat a riasztó hatású fokhagyma, a pohánka és a muskátli köztesvetéssel, vagy a salátával és a kerti szarkalábbal melyek kicsalogatják a lárvákat. Hasonlóan gyűjtenek a félbevágott krumpligumók is. A vágási felülettel lefelé kell a talajba tenni, a védendő növény vagy facsemete mellé. Időnként szedjék fel, az odagyülekező pajorokkal, drótférgekkel együtt.

Forrás: pixabay.com

Aki jobban bízik a növényvédő szerekben, az a rovarölő szeres talajfertőtlenítéssel oldhatja meg a kérdést.

teflutrin hatóanyagút régóta ismerjük, két névváltozata is kapható. A csemeték telepítése előtt, illetve sorkezelésre is használható számos gyümölcs és zöldségkultúrában. A fiatal lárvák ellen hatásos.

dazomet hatóanyagú a növényparazita fonálférgek egyetlen rovarölő szere, de a drótférgek és a cserebogár pajorok ellen is hatásos. A talajból fertőző gombák (pl. gyökérfekély, palántadőlés) és a magról kelő egy- és kétszikű csírázó gyomnövények ellen is bevethető. Ezért nevezik általános talajfertőtlenítő szernek. A széles hatásspektruma vissza is üthet, ugyanis az elvetett magvakat is károsíthatja. A talajhőmérséklettől függően fejti ki hatását. Olvassák el a részletes technológiai leírását és csak akkor kezeljenek ezzel a készítménnyel, ha biztosítani tudják a talajhőmérséklethez kötött várakozási időket.

Kontakt cipermetrint tartalmazza két talajfertőtlenítő szer. A legtöbb házikerti zöldségfélénél engedélyezett, a vetés, illetve ültetés előtt vagy azokkal egymenetben kell kijuttatni és a talajba dolgozni. A vetés során biztosítani kell a granulátumok talajjal való teljes fedettségét.

Örvendetesen megnőtt a rovarkártevők és a fonálférgek elleni biológiai talajfertőtlenítő készítmények száma is. A káros rovarokat megtámadó, hasznos fonálféreg fajokat tartalmazók között van, amelyik a lótücsökre is engedélyezett. Több készítményben olyan gombafaj található, mely megakadályozza a talajlakó kártevők szaporodását.

A talajnak aprómorzsásnak és nyirkosnak kell lennie. (A vízzel telített talajokban sem működnek!) Bedolgozás esetén a granulátumokat egyenletesen az előkészített felületre kell kiszórni, majd ásóval, kézi vagy rotációs kapával kell beforgatni. Fóliatakarással vagy felszíni öntözéssel, visszafoghatjuk az illékony gázokat. Ha száraz homokkal keverjük össze a granulátumokat, akkor könnyebben és ezért egyenletesebben lehet kiszórni a szert.

talajlakó gombák által okozott kár meghaladhatja a rovarok, fonálférgek kártételét. Gondoljanak a „penészes” gyökerű zöldségekre, avagy a nyálkásodó gyökérnyakkal kidőlő palántákra. A propamokarbot, a Trichoderma harzianum gomba vagy a Pythium oligandrum gomba spóráit tartalmazó gombaölők a hajtatásban és szabadföldön is használhatóak. A Coniothyrium minitans parazita gombából két készítményt is gyártottak. Ezek lebontják a fehérpenész talajban élő gombaképleteit.

A korhadékevő rózsabogár pajorja a komposztban él, ott még hasznot is hajt, túr és kever. Most tehát nem kell ellene védekezni. Kirepülése után a fémesen csillanó gyönyörű bogár a gyümölcsfák bibéit kirághatja később pedig a gyümölcsökbe pl. az őszibarackba rágja be magát. Ekkor már a kártételével számolni kell. Tavasszal a sárga pitypangvirág csábítja, ezen gyűjthető is. Várjanak a kaszálással!

A teflutrinról jut az eszembe, hogy a II. kategóriás változata az egyetlen hangyák ellen is engedélyezett rovarölő. Ehhez viszont el kell végezni egy 80 órás tanfolyamot, meg kell szerezni az engedélyt. Budapesten április 22-én indul a következő „zöldkönyves” tanfolyam.

agrotrend.hu / Zsigó György

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook