Kertészet

Aktuális növényvédelmi kihívások

Ez az az időszak, mikor minden csőstül jön. Rovar kártevők, gombás betegségek egyszerre támadják a kiskerteket. Ismét szükségszerű elővenni a permetezőt.
Hogyan menthető meg a súlyosan moníliával fertőzött fa?

Ismét a kajszival kezdem. Az alábbi képen a virágfertőző monília tarolt a permetezetlen fán, egyetlen ép virágot sem hagyott. Gyakorlatilag a fiatal fa összes ágát vissza kellene vágni egészen a törzsig… A visszametszést ott is gyorsan el kell végezni ahol nem ilyen súlyos a helyzet. A nagyobb metszési felületeket sebkezelőkkel kenjék be és még érdemes permetezni is. Több szakember szerint a fiatal leveleken keresztül tovább fertőzhet a gomba.

Moníliás kajszi fa

Levéltetvek

Ribiszkén (03.22-i fotó), almán, kajszin megjelentek a levéltetvek. Ahol a korábbi években nem okoztak nagy gondot, ott még nem kell védekezni ellenük, de a kórokozó gombák mellett már mindenképpen figyelni kell rájuk is. A gazdaváltós levéltetvek „maguktól is” elhagyják a kerti növényünket, míg más fajok egész évben a gazdanövényen károsítanak. Érdemes megismerni a fajok életmódját.

Levéltetű ribiszkén

Ahol a sűrűn kiakasztott ragacsos sárgalappal és a katicákkal, fátyolkákkal sem lehet kordában tartani a levéltetveket, ott pl. almában a Kaiso Garden, a Karate Zeon 5 CS, a Klartan 24 EW (azaz Mavrik 24 EW), a Mospilan 20 SG (március végéig árusíthatják III. kategóriásként), a Pirimor 50 WG, a Teppeki 50 WG vagy a Sanium system engedélyezett. Gyérítésre alkalmas a Nanotac EC, a Vektafid A, a Vegarep EC és a csalán kivonat is. A felsorolt rovarölők közül néhányat más kerti növényekre is engedélyezték levéltetvek ellen.

Ne térjenek el a termékek címkéjén leírtaktól! Csak az engedélyben szereplő növényekre mérték be, számolták ki pl. az élelmezés-egészségügyi várakozási időket (é.v.i.). Lehet, hogy más növény termésében nem vagy csak lassabban bomlik le a készítmény! Az engedélytől eltérően még a gyümölcsből készült lekvárban vagy a pálinkában is találkozhatnak a szer maradványával. Így járhatnak a töményebb permetlével permetezők is!

Lisztharmat

A lisztharmattal pedig mindig számolnunk kell. A fertőzött rügyekből kipattant torz levelek felületéről, a fehér „lisztes” gombatelepekről máris szóródnak a terjedést biztosító spórák (a konídiumok). A fotó 03.23-án készült, egy idős Jonathán almafán. A piros bimbós állapotig a kontakt kéntartalmú gombaölők megfelelően védenek.

Lisztharmat almafán

 

A perzselés elkerülése miatt fontos, hogy egységesen 1-5μ méretűek legyenek a kén szemcsék a gombaölőben.

Sok készítmény megfelel ennek a követelménynek: pl. a Thiovit Jet, a Microthiol Special, a Kumulus S, a folyékony Flosul, stb. Virágzás után pedig permetezhetnek a felszívódókkal, melyeket majd a varasodásról szóló felhívásban felsorolok. Több készítményt mindkét kórokozó ellen engedélyezték.

Az egyszerű anyagok közül a fűzfakéreg és a mezei zsurló lisztharmatra és varasodásra is, a szódabikarbóna és a talkum a varasodásra engedélyezett az almában. Lásd a NÉBIH vagy a Magyar Biokultúra Szövetség honlapját illetve a 2024. évi szerjegyzék 769. oldalát.

lecitin is egyszerű anyag, már lombtrágyaként, több formában is kapható, többek között a lisztharmatra is ajánlják pl. ezzel a technológiával. Lassan a gyakorlatban is bizonyítanak, érdemes komolyan venni az egyszerű anyagokat. A várakozási időkre ezeknél is figyelni kell, a lecitin esetében: 5 illetve 30 nap az é.v.i.! Ki hitte volna, hogy a csalán kivonatnál: 7 nap az é.v.i.

Agrotrend.hu/ novenyvedoszer.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés