Kertészet

Mindig is a kék szilva volt az ősz slágere

A szilva sem úszta meg az idei szélsőséges időjárást Békésben, és ahogy egy pálinkafőző mester mondta: hiányzik az üstökből. A kék szilva vezet továbbra is a befőzésnél, a lekvár- és pálinkakészítésnél. Bár a gyümölcs szezonja lényegében lecsengett, de több termelő letárolt szilvát, így kapható továbbra is Békés vármegye piacain. Az ára azonban emelkedett.

kék szilva a legtöbb háznál még mindig rézüstben fő házi szilvalekvárnak Békésben. Ugyanakkor a háziasszonyok félretesznek belőle, mert az aszalt szilva kiváló téli csemege, és rengeteg jótékony hatással bír.

Felmerül a kérdés, hogy milyen betegségre jó a szilva. A legtöbbeknek az jut eszébe, hogy segít megakadályozni, illetve enyhíteni a székrekedést, de valójában ennél sokkal több mindenre jó ez a finomság. A kék szilva jótékony hatásai között meg kell említenünk, hogy jót tesz a csontok egészségének, és egy kutatás szerint, akik rendszeresen esznek aszalt szilvát, illetve isznak szilvalevet, azoknak alacsonyabb lehet a vérnyomásuk.

Forrás: pixabay.com

A szilvalekváros papucs az egész ország kedvence

A szilva hatásai közül kiemelhető, hogy a 85 százalékban vízből álló gyümölcs kiváló szomjoltó, miközben a héjában található cellulóznak és rostos húsának köszönhetően közismert vizelethajtó. A szilva feldolgozása sokrétű lehet. A szilvából készült top 10 ételek közé tartozik Békésben, de az egész országban is a szilvás gombóc és a szilvalekváros papucs, valamint a szilvalekváros derelye.

A békéscsabai Schwertner Józsefné Eszter és Stír Mátyásmé Ilona – akik tagjai a Csabai Szlovák Klubnak –, kiemelték, azt tanulták, hogy semmilyen élelmiszert nem dobunk ki, ha valahogy hasznosítani lehet. Nos, a békéscsabai Meseház szüreti mulatságából maradt szilva, így a két asszony Veres Krisztinával, a Meseház vezetőjével azt találta ki, meglepik a szlovák klub tagjait szilvás gombóccal.

A kerti szilva még mindig a legjobb

– A mi időnkben ősszel többször is készítettek a háziasszonyok szilvás gombócot, mert akkoriban a kerti szilva természetes és a legjobb  volt, emellett akadt a kamrában krumpli, zsír, tojás és mák – ecsetelte Eszter és Ilona. – A csabai szilvás gombócot ugyanis nem prézlibe, hanem porcukros darált mákba forgatták, mi is így tettünk. Akadtak, akik a porcukor helyett mézzel édesítették a mákot. A maradék tésztából pedig nudlit készítettek.

agrotrend.hu / beol.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Az Év Agrárembere támogatók

 
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Szakmai partner
Nyakas Farm
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
 
Hirdetés

Facebook

Hirdetés