Kertészet

Mi a jó bor titka?

Magyarország egyik kedvenc nedűjének titkát illetően ölre menő vita dúl a szakemberek között. Egy dologban azért mindenki egyetért: jó szőlő kell hozzá. Rendben, de akkor adódik a következő kérdés; mitől és főként mikor jó a szőlő? Legyen ugyanis bármilyen gondosan nemesített és gondozott a tőke, a gyümölcs végső minőségét számos tényező befolyásolja. Többek között az időjárás, a talaj, vagy éppen a szüret időzítése – írják a Bosch Magyarország IoT Blog-ján.

Habár egy jó borász tapasztalatára kétségtelenül mindig szükség van, a probléma megoldására egyre több innovatív kezdeményezés a tudományt és a technológiát hívja segítségül. A jövő szőlőművelése pedig nemcsak kifinomult, hanem okos is: a szőlőtermesztés speciális igényeit figyelembe vevő szenzorok is készültek már, amelyek a talaj nedvességtartalmát, a páratartalmat és a környezet egyéb paramétereit monitorozzák. Sőt, a magyar fejlesztésű SmartVineYard Szőlőőr rendszerét olyan precíziós szenzorokkal látták el, amelyek a lehető legpontosabban mérik a szőlőbetegségek kialakulásában szerepet játszó időjárási paramétereket, például a levélnedvességet, a hőmérsékletet vagy a páratartalmat.

Bepillantás egy szőlőszembe

De miért elégednénk meg a környezet megfigyelésével, ha megvizsgálhatjuk magát a szőlőszemet is?! Németország ugyan inkább a söreiről, mint a borairól híres, az egyik ilyen módszer mégis tőlük érkezik. A SmartGrape (azaz okos szőlő) projekt keretében olyan megoldást kerestek, amely egyszerű, nem károsítja a gyümölcsöt, viszont sok információt gyűjt össze. Erre pedig tökéletesen alkalmas az infravörös spektroszkópia, amelyen keresztül bepillantást nyerhetünk a szőlőszemekbe.

A bonyolult tudományos szakkifejezés dióhéjban azt jelenti, hogy a vizsgálandó mintát besugározzák az infravörös sugárzás tartományában, az átmenő vagy visszaverődő sugárzás változásainak méréséből pedig következtetni lehet a minta kémiai tulajdonságaira. De ez még nem minden. Az infravörös spektroszkópiával, illetve más, fentebb is részletezett szenzorokkal begyűjtött nagy mennyiségű adatot, a mesterséges intelligencia segítségével elemzik. Az információk hosszabb távú összevetése arra is lehetőséget nyújt, hogy tetten érjék, milyen kapcsolatban áll a szőlő – és végső soron a bor – minősége a környezeti tényezőkkel és a kémiai tulajdonságokkal.

Utazás a fürtök körül

Hasonló elven, de egyszerűbb módszerrel működik az ausztrál Charles Sturt Egyetem kutatói által kifejlesztett alkalmazás is. Az – egyébként ingyenes – WineOz Smart Grape applikáció azt veszi alapul, hogy a szőlőszemek színéből és méretéből következtetni lehet az érettségükre. A telefonnal készített fénykép alapján az algoritmus a kamera és a gyümölcs távolságát is figyelembe veszi, így tudja összehasonlítani a fürtön található szőlőszemeket.

„Ahogy a szőlő érik, a színe is változik. Például a fehérszőlő a borsózöldből aranysárga lesz, miközben fejlődik. Minden egyes árnyalat összefügg a bor ízének stílusával” – magyarázták a tudósok.

Az árnyalat pontos meghatározása tehát kulcsfontosságú információt nyújt a borászoknak, hogy a kívánt stílusjegyek kialakításához mikor szüreteljenek. Az applikáció ráadásul segíthet a problémák azonosításában is. Ha például a szőlőszemek mérete csökken, mikor az érési ciklus alapján még azt várnák, hogy növekednie kellene, akkor az betegséget vagy elégtelen öntözést jelenthet.

Bízd a robotra a szüretet!

Pontosan ugyanezekre az ötletekre építenek azok a kísérletek is, melyek a robotokra bíznák a szüretet. A színből és méretből kiindulva ugyanis a mesterséges intelligencia segítségével a gépek nem csak azt képesek nagy biztonsággal megállapítani, hogy a gyümölcs érett-e, de cukortartalmára és betegségeire is következtetni tudnak.

A technológia kiválóan működik például alma vagy paradicsom esetében.

A szőlő ebből a szempontból némileg kényesebb és bonyolultabb, de a feladat azért nem lehetetlen. Egy kínai kísérletben a kétkarú szüretelő robot átlagosan 9 másodperc alatt végzett egy fürttel, és mindezt 83–88 százalékos pontossággal. A sikerek ellenére még sok fejlesztésre van szükség, mire a robotok helyettesíthetik az embert. Kihívást jelent például, hogy a módszer jelenleg meglehetősen költséges, a drónok energiaigénye nagy, csak ideális időjárási körülmények között működnek, a nehezen megközelíthető helyekkel – mondjuk egy fa sűrű lombjaival – meggyűlik a bajuk, és nem biztos, hogy a kamerájuk minden gyümölcsöt észrevesz. A szín és méret alapján szortírozó mesterséges intelligencia azonban bizonyítottan kiválóan alkalmazható a szortírozásnál.

Igyunk is okosan!

Bort nemcsak termeszteni, de fogyasztani is lehet okosan: a piacon – köztük Magyarországon is – megjelentek az okosborok. Hogy mitől okos egy bor? Attól, hogy nem csupán ízlelőbimbóinkat kényezteti, de multimédiás tartalmat is nyújt. A palack nyakán elhelyezett chiphez érintve telefonunkat:

  • háttérinformációkat kapunk a bor történetéről,
  • ételajánlókat, sőt recepteket, amihez a legjobban illik,
  • közvetlenül visszajelezhetünk a borásznak.

A mértékletességről viszont az okosborok esetében sem árt megfelejtkezni. Fotó: congerdesign képe a Pixabay

 

agrotrend.hu / Bosch Magyarország IoT Blog

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Szakmai partner
Nyakas Farm
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés