Kertészet

Lengyelország: hamarosan rekordot dönt a hajtatott uborka ára

Létrehozva:

|

 

Hamarosan befejeződik a lengyel hajtatási szezon, és a mostani árszint nem sokkal marad el a mindenkori rekordtól – olvasható a FruitVeB cikkében.

Lengyelországban november utolsó hetében a végéhez közeledik a belföldi hajtatott uborka szezonja. Ilyenkor szokásos piaci jelenség, hogy a zöldség ára rendkívüli ingadozások, volatilitás mellett emelkedni kezd, és ez az idei évben sincs másként.

Jelenleg az üvegházi uborka ára a lengyel nagybani piacokon általában 8,00-9,00 PLN/kg (695-780 Ft/kg) között mozog, ami azt jelenti, hogy csak az előző héten átlagosan 21%-kal emelkedett az átlagár.

A mostani árszint 13%-kal magasabb, mint az egy évvel korábbi legmagasabb ár, és csak minimális mértékben marad el a 2018. november 20-án tapasztalt rekordtól.

Úgy tűnik, idén jó esély van arra, hogy a 2018-as rekord megdőljön.

Ennek oka, hogy a szezon végéhez közeledve a belföldi uborka kínálata rohamosan csökken, másrészt pedig az importból származó uborkából is kevés van a piacon, mivel ez is drága. Az import uborka ára 6,00-8,00 PLN/kg (520-695 Ft/kg) között alakul, és ez is csaknem 30%-kal magasabb, mint egy hete.

A közeljövőben az a legvalószínűbb, hogy további drágulás következik be, már csak azért is, mert Almeríában az előző időszakban tapasztalható árcsökkenést követően az uborka ára stabilizálódott, jelenleg 1 euró/kg (380 Ft/kg) körül alakul, és nem tűnik úgy, hogy záros határidőn belül csökkenés következne be.

agrotrend.hu/ FruitVeB

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook