Kertészet

Hollandia: november közepén átmeneti gödörbe került az uborka ára

 

A holland és belga üvegházak most váltanak a mesterséges megvilágítással termesztett uborkára, így a következő időszakban az árak emelkedése várható – írta a FruitVeB.

A BelOrta árverési csarnokban október végén az uborka ára folyamatos emelkedéssel november első hetére 1,22 euró/db ( Ft/db) csúcsot ért el, majd a napi árak még egy hétig 1,10-1,11 euró/db ( Ft/db) között ingadoztak.

Fotó: illusztráció, canva.com

November 11-étől azonban egy csökkenő trend érvényesült, és 17-ére 89 cent/db-ig ( Ft/db) süllyedt az átlagár.

Egy évvel ezelőtt is bekövetkezett ez az átmeneti árcsúcs, ekkor azonban a drágulás egy kicsit később, sokkal mérsékeltebb ütemben történt.

Ugyanez az áralakulás figyelhető meg idén a The Greenery árverési csarnokban is, ahol viszont 70 cent környékén stabilizálódott az átlagár. Ennek a jelenségnek a magyarázata, hogy a holland és belga termesztők ilyenkor állnak át a mesterséges megvilágításra, és a következő hetekben megjelenő tételek a maiaknál már 10-20 centtel drágábbak lesznek.

Spanyolországban az Almería körzetében található árveréseken november elején az uborka kilogrammonkénti ára 1,77 euró ( Ft/kg) volt, ami a hónap közepére 1,48 euróra ( Ft/kg) csökkent.

A spanyol import 40-es étkezési uborkát az előző héten a The Greenery árverésein 70-80 cent közötti darabáron értékesítették, de november 16-ára az átlagárak 50-55 cent/db közé csökkentek.

Az eggyel kisebb méretkategóriában a 350 g-os uborka ára ennél átlagosan 20 centtel volt alacsonyabb.

agrotrend.hu/ FruitVeB

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés