Kertészet

Készüljünk fel a szőlő védelmére!

Az idén három-négy héttel korábban fakadtak a szőlők és úgy tűnik, hogy nem állt le, intenzíven növekszik, fejlődik. A fotó kedden készült egy fejművelésű tőkén. A kertész helyesen járt el, mert ezen a fejlett levelű növényen már elvégezte az első permetezést. Ő már valószínűleg lisztharmatmentes levelekkel várhatja a virágzást, mely a fertőzés szempontjából a legérzékenyebb fejlődési fázis. A Mátrában vagy pl. az egri borvidéken viszont csak most érkezett el az első permetezés ideje.

Most szőlő lisztharmatának a fertőzését kell megakadályozni. Az a szőlősgazda könnyebb helyzetben van, aki tavaly közvetlenül a szüret után elvégezte a kénes-olajos lomblemosást. Valószínűleg elpusztította az áttelelésre készülő gombaképletek (kazmotéciumok) nagy részét, ezzel megakadályozta, hogy nagy tömegben beérjenek a tavaszi fertőzést beindító ivaros spórák. (Ezért sorolja néhány szakkönyv a nyárvégi lomblemosást már a következő évi permetezésekhez, mert ezzel már a következő termést védem…)

Azonban a gombaképletek egy része már a nyár folyamán is beérik, fekete, keményfalú göbbé alakul. Ebben a fázisban már nem hat rájuk a kénes-olajos lomblemosás. Ezek az őszi esőkkel lemosódnak a kordonkarra, a támberendezésre és innen, a saját növényünkről pattannak ki az első fertőzést kiváltó ivaros spórák. Tehát a lisztharmat valamilyen szintű fertőzésére mindenkinek számítani kell.

Fotó: Zsigó György

A megszokott gyakorlat szerint virágzásig csak a kontakt kénes gombaölőket használtuk. Ma már a nagyüzemek biztonságból adagolnak a kén mellé felszívódó (szisztemikus) lisztharmat elleni gombaölőt az első kezeléshez is.

Hasonlóan járhat el az a kertbarát is, aki ritkábban jut ki a szőlőjéhez vagy erős fertőzéssel zárta a tavalyi évet. Aki virágzásig meg tudja védeni a leveleket a kénes gombaölőkkel, az a kertész a korábbi gyakorlatnak megfelelőn a virágzás után néhányszor ismételjen a felszívódókkal. Ez az ún. szisztemikus blokk.

Bármelyik kéntartalmú gombaölőt választhatjuk, pl. Thiovit Jet, Cosavet DF Edge, Microthiol Speciál, Eurokén 2000 80 WG, Kumulus S, Pol-Sulphur 800 SC, Sulfolac 80 WG, Treff 80 WG. stb. Folyékony a Flosul. A felületen élő gombákat, rovarokat kiszárítják a narancsolaj tartalmú készítmények pl. az Oroganic vagy más néven a Prev Gold, stb. Ezek „bioszerek” akárcsak a Vitisan SP és az antagonista gombát tartalmazó Romeo.

Felszívódó pl. a Topas 100 EC (II. kateg.), a Cabrio Top, a Dynali, a Vivando és a Cyflamid, stb. (A Quadris is engedélyezett, de inkább csak szürkepenészre ajánlom.)

Az egyszerű anyagok közül a lecitint, a konyhasót, a szódabikarbónát, a talkumot, a tehéntejet és a mezei zsurlót javasolják. Szép kínálat, érdemes megnézni a részleteket is a NÉBIH honlapján.

Az előző néhány év adatai azt mutatják, hogy a borászatok ültetvényeiben évente 7-8 permetezéssel tudják megvédeni a szőlőt. A permetlében minden alkalommal található lisztharmat elleni készítmény. Néhol ezt „alaplének” hívják a kollégák, mert ezzel biztosan permetezni kell és csak ha szükséges, akkor egészítik ki a molyok, atkák, kabócák vagy pl. a peronoszpóra, szürkepenész elleni növényvédő szerekkel.

A gyakorlott borbírálók a bor ízében is megtalálják a nyári lisztharmatfertőzésnek tulajdonítható dohos, penészes ízt. Már 5-10 %-os bogyófertőzés is borhibát okoz. Ne engedjük, hogy elrontsa a borunkat!

agrotrend.hu / Zsigó György

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés