Kertészet

Kedvező Virginia-dohányterméssel számol idén az ULT

Létrehozva:

|

Augusztus utolsó hetében megkezdődött az idei Virginia dohányfajta felvásárlása az Universal Leaf Tobacco (ULT) Magyarország Kft.-nél, a várakozások szerint a termés minősége az elmúlt évek átlagához viszonyítva jóval kedvezőbb lesz – közölte a termesztés integrálásával és felvásárlásával foglalkozó amerikai tulajdonú cég agronómiai igazgatója kedden az MTI-vel.

Fekete Tibor elmondta, eddig mintegy 2500 karton dohányt szállítottak be előtárolásra a felvásárlási raktárba, az idei kedvezőbb időjárási feltételek a cég reményei szerint biztosítják a 2100 tonnás szerződött mennyiség felvásárlását.

Forrás: MTI

Kifejtette, a termesztési év során csupán néhány termelőnél volt tapasztalható terméskiesés, azokban a gazdaságokban, ahol jelentősebb mértékű vírusfertőzés vagy elemi kár volt, a gazdák legjobb igyekezetükkel próbálták az elszenvedett káraikat tompítani.

Az eddigi termelői látogatások alapján megállapítható, hogy az idei termés minősége az elmúlt évek átlagánál jóval kedvezőbb, a beszállított dohányok kiegyenlített minőségűek, nagyrészt „zöld” mentesek – ismertette a szakember.

Hozzátette, jelentős előrelépés történt az idegenanyag-mentesítés területén is, így a feldolgozásra kerülő tételek remélhetőleg nem tartalmaznak majd jelentősebb mennyiségű, nem dohány eredetű szennyeződéseket.

Fekete Tibor emlékeztetett, a termelőik munkáját nagyban segítette az idén bevezetett egyszerűsített felvásárlási szabvány, mely jelentősen leszűkítette a felvásárlási osztályok számát és az azok közti értékkülönbségeket. Az új szabvány lehetővé teszi, hogy egy adott felvásárlási osztályon belül szélesebb minőségi összetételű dohányanyag legyen – tette hozzá.

Az ULT 2022-ben a leszerződött mennyiséghez képest nyolcszáz tonnával kevesebb, összesen 1772 tonna Virginia-dohányt tudott felvásárolni a gazdálkodóktól.

agrotrend.hu / MTI

Hirdetés

Fókuszban

Facebook