Kertészet

Jön a tavasz, ismerjük meg a fűnyírás aranyszabályait!

A koratavasznak köszönhetően már eljött a kerti fűnyírás ideje. Ennek azonban szabályai vannak.

Forrás: pxhere.com

168.hu gyűjtött össze 6 szabályt, amelyek érdemes figyelembe venni, ha füvet nyírunk.

  1. Ne vágjuk túl rövidre: általában az ajánlott fűmagasság a legtöbb fűfajtánál 5-7,5 centiméter között van. Túl rövidre nyírva a fű gyengébbé válik, és növekedési problémák léphetnek fel.
  2. Váltakozó irányú nyírás: változtassuk meg a fűnyíró irányát rendszeresen, hogy ne alakuljanak ki sávok vagy tépázott területek a gyepen.
  3. Ne nyírjunk nedves füvet: ha nedves vagy esős az időjárás, halasszuk későbbre a fűnyírást, mivel a nedves fű könnyebben sérülhet és a fűnyíró is nehezebben működik.
  4. Éles pengék: mindig győződjünk meg róla, hogy a fűnyíró pengéi élesek, a tompa penge ugyanis egyenletlen vágást biztosít és roncsolhatja a fűszálakat. Figyelmeztető jel, ha a levágott gyepen a fűszálak vége másnapra sárga lesz és nem egyenesen vágott, hanem olyan, mintha megrágcsálták volna.
  5. Kerüljük a túl gyakori nyírást: ne nyírjuk túl gyakran a füvet, különösen nyáron, a forró időszakokban, mert könnyebben kiszáradhat. Heti egyszeri nyírás általában elegendő szokott lenni.
  6. Nem mindenki gyűjti össze a levágott füvet, vannak, akik szándékosan a gyepen hagyják szétszórva. Az összegyűlt vágott fű hasznos lehet a talaj tápanyagtartalmának megőrzésére, de ne hagyjuk túl vastagon a gyepen, mert ez megakadályozhatja a levegő, a víz és a tápanyagok eljutását a növény gyökereihez.

agrotrend.hu / infostart.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés