Keresés
Close this search box.

Kertészet

Jó, közepes diótermés várható országszerte

 

A  hazai diótermesztőkre jelenleg nem a fúrólégy jelenti a legnagyobb veszélyt, hanem a külföldi, alacsony költséggel előállított dió, amely hamarosan eláraszthatja az országot – hívta fel a figyelmet cikkében a novenyvedoszer.hu.

A gazdálkodók ezért mondják igen határozottan, hogy ezmég a dióburok fúrólégynél is nagyobb problémát okoz, hiszen a Moldáviából, Romániából és Ukrajnából beáramló dió néhány héten belül versenytársunkká válik a piacokon azzal, hogya multik parkolójában, a közterületeken, vagy a kisteherautókból megkezdődik azértékesítve.

Ezzel a helyzettel kellene felvenni a harcot.

Áron alul értékesítenek, ráadásul nem ellenőrzött körülmények között termelik – ez a leggyakoribb panasz a külföldről beáramló dióval szemben. Idehaza az adminisztrációs terhek és a növényvédelmi kötelezettségek jelentős terhet jelentenek, ezért nem gondolják a diótermesztők, hogy ahonnan ide érkezik, ott ugyanúgy eleget tesznek mindezeknek.

Fotó: illusztráció, canva.com

Régi vegyszereket használnak és nincsenek ilyen komoly előírások, mint az unióban. Egy átlagos évhez képest harmadával kevesebb dió termett az idén országszerte, de ennél isrosszabb a helyzet Heves vármegyében.

Itt a tavaszi fagy és a csapadékos időjárás miatt elszaporodott gombás betegségek hatalmas károkat okoznak a gazdáknak. Védekezésre van lehetőség, növényvédelmet kell alkalmazni, amelynek a költségei megnövekedtek és több száz százalékos az áremelkedés – hívták fel a figyelmet.

Simon Mátyás termelő azt mondja, hogy tavaly az aszály, idén a jóval csapadékosabb időjárás miatt kellett a növényvédelmet megsokszorozni, a baktériumok ugyanis nagyobb számban támadtak. Öt évvel ezelőtt jelentkezett a burokfúrólégy első egyedszáma, azóta folyamatosan jelen van, és az ország keleti részében terjed tovább.

Nehéz vele felvenni a versenyt. Csalianyagos csapdákkal monitorozzuk az ültetvényt és ahogy növekszik az egyedszám, annak megfelelően alkalmazunk növényvédelmi kezeléseket.

Fotó: illusztráció, canva.com

Fele, vagy harmada a diótermés az elmúlt évekhez képest, de nem számítok értékesítési gondokra a kereslet miatt, mivel tavalyról megmaradt mennyiség is van még a raktárakban – összegezte tapasztalatait Simon Mátyás.

A dióburok fúrólégy elleni védekezés nagy kihívást jelentett a termelőknek: idén ismájusban kezdődötta rajzása, onnantól kezdve a szüretig, kéthetente valamilyen rovarölő szert, vagy csapdát kellett alkalmazni, kihelyezni.

Ha a csapdában megjelent, akkor rendszeressé tettéka védekezést augusztus végéig, az egészségügyi várakozási idő kezdetéig.

Tudni kell róla, hogy két-három hét alatt képes a termés harminc százalékával is végezni. Fontos, hogy a fekete, használhatatlan diót is össze kell szedni, mert abban is megtelepszik a lárva és a talajba fúródva az egész telet képes átvészelni és tavasszal szülőként újra elkezdi a károsítást.

Országosan jó, közepes termésben bíznak idén a hazai dióültetvényeken gazdálkodók.

A múlt évi aszály után a termés mennyiségében és minőségében is jelentős előrelépés várható. A piaci viszonyok ugyanakkor kedvezőtlenek. A tengerentúli dióval is nehezen tudja tartani a versenyt a hazai áru.

Ez is érdekes lehet: https://novenyvedoszer.hu/hirek/nem-dragul-iden-jelentosen-a-magyar-dio-

agrtotrend.hu/Növényvédőszer.hu, Kommunikáció

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés