Kertészet

Ismét összeült a Sárgarépa klub

A korábbi évekhez hasonlóan idén is Mórahalmon tartották a Nunhems Hungary Kft., a BASF Hungária Kft., a Seedplus Kft., a Koppert Hungária Kft., és az Aqua 2001 Kft. közös szervezésében a Sárgarépa Klub immár hagyományos éves szakmai rendezvényét, a Sárgarépa Szakmai Napot.

forrás: pixabay

A rendezvény résztvevői a tavalyi év tapasztalatainak megosztása mellett információt kaphattak a sárgarépatermesztés aktuális helyzetéről, kihívásairól, továbbá a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Kiskultúrás Növényvédőszer-engedélyezési munkacsoport sárgarépa kultúrában tervezett engedélyokirat kiterjesztésről, illetve a várhatóan 2025 I. negyedévben kihirdetésre kerülő kertészeti gépberuházási pályázatról is.

A sárgarépa termesztési területe 2024-ben szakmai becslések alapján 1285 ha-ra tehető. Ennek jelentős részét a friss piaci termelés (1085 ha) teszi ki, ami 2023-hoz viszonyítva 20 %-os területnövekedést mutatott. Ezzel szemeben az ipari sárgarépa termesztésben jelentős, 50 %-os területcsökkenés figyelhető meg. Ez elsősorban a sárgarépa sztolbúr betegség (Candidatus Phytoplasma solani) miatti hozamkieséssel magyarázható, de a fokozódó termelési kihívások is szerepet jászhatnak benne. A klíma változásával szűkül a termelés optimális időszaka, de a különböző fajták tenyészidőszaka is módosulhat. A sárgarépa gazdaságosan csak öntözéssel termeszthető. Azonban az egyenletes gyökérnövekedés érdekében az öntözés megfelelő mennyiségére és minőségére is nagy hangsúlyt kell helyezni. Hiszen a nem egyenletes öntözés elágazásra kényszeríti a növényt. Az öntözés ellenére az egyre gyakoribb csapadékhiány okozta légköri aszály hatása is érezhető a termesztésben.

Emellett a talaj hőmérséklete is növekszik, ami a kórokozók számára kedvezőbb környezetet teremt, de a tápanyagok felvehetőségét is befolyásolja. A vízhiány és a talaj hőmérsékletének emelkedése együttesen befolyásolja a talaj puffer képességét. Ennek hiányában a répatest égése következhet be herbicides kezelés vagy akár tápanyag-utánpótlás során. Továbbá a megfelelő időben történő tápanyag kijuttatás is kiemelt jelentőségű, hiszen a kultúra legmagasabb tápanyagigénye a termesztési időszak második felére, a gyökérnövekedésre tehető.

Az időjárási kihívások mellett a károsítók nyomása is nehezíti a termelést. Az utóbbi években egyre nagyobb problémát jelent a sztolbúr, mely terjesztésében a mezei kabócák mellett az apró szulák is szerepet játszik. A kórokozó polifág, többek között a paradicsomot, a burgonyát, a kukoricát, a szőlőt és sz őszibarackot is fertőzheti. Az első tünetek korábban tapasztalhatók, mint májusban a gabonatáblákról betelepülő kabócák, így felértékelődik a megelőzés jelentősége. Emellett a klíma melegedésével egyre több gondot okoz a takácsatka is. Ugyan az akaricidek kínálata szűkül, de a biológiai szervezetekkel történő védekezés alternatív lehetőséget jelent. Az alternáriás levélfoltosság és a répa lisztharmat jelenléte is folyamatosan detektálható volt. Emellett a tárolás során is számos kórokozó, többek között a FusariumPhytiumSclerotinia fajok is gondot okoznak.

A betakarítás után a répatest megfelelő tárolására is nagy hangsúlyt kell fektetni. A betakarítás során minimalizálni kell a sérüléseket, mivel a foltos répákat nem csak kevésbé preferálják a fogyasztók, hanem a kórokozók számára könnyebb fertőzést tesznek lehetővé.  Fontos kritérium, hogy a tárolás során ízveszteség ne következzen be, amiben az optimális tápanyagutánpótlás mellett a tárolás módja is szerepet játszik. Hűtőházas tárolás során nő az ecetsav mértéke, ami növeli a keserű ízt. Talajos tárolás során ez nem következik be, viszont a takarás jelentős többletköltséget jelnet, és erős fagyok esetében jelentős kárral is számolhatunk. Azonban mindkét tárolási módnál az elsődleges cél a sárgarépa frissességének megőrzése és vízveszteségének minimalizálása.

 

Agrotrend.hu/ NAK

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Szakmai partner
Nyakas Farm
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés