Kertészet

Így élnek együtt a gyümölcstermesztők a korai tavaszodással

Valószínűleg ez az év is nagyon kemény kihívások elé állítja a feldolgozóipari zöldségek termesztőit. A mögöttünk hagyott év súlyos gondokat okozott a nyár második felében tapasztalható hőséggel kezdődően. Ezek a kultúrák pedig már közel száz százalékban öntözöttek, de a hőséget, a magas talajhőmérsékleteket és a légköri aszályt még öntözéssel sem lehet tökéletesen kompenzálni. Tehát még az öntözött kultúrákban is tíz-húsz százalékos termésdepresszió következett be.

Így összegezte a 2024-es évet és a várható kilátásokat Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Kossuth Rádió ma reggeli műsorában. Hozzátette: összességében gyenge évet zártak a magyar zöldség és gyümölcs termesztők. A 2023-as aszály kihatott a tavalyi termésre, így harmadával kevesebb volt a megy és a kajszi is. Országosan gyenge éve volt a szilva és cseresznye termelőknek és egyedül az alma hozott jobb termést, de abból sem tudjuk ellátni a hazai igényeket. Az ipari zöldségek esetében pedig soha nem látott kiesést hozott a kánikula.

Fotó: Szon.hu / Dodó Ferenc

-Ötből négy telünk rendkívül enyhe, és már nem csak a februárra igaz ez, hanem a tavalyi januárra is, ami nagyon enyhe volt. Ennek következménye a gyümölcs ültetvényekre nézve negatív volt. A szántóföldi zöldség- és növénytermesztést ez az időjárás kevésbé befolyásolja hátrányosan, bár minden kultúrának nyilvánvalóan jót tenne a fagyos, kemény tél, ami gyéríti a kártevőket és a kórokozókat. Lassan már együtt élünk a nagyon korai kitavaszodással, ami miatt nagyon korán indul a vegetáció – különösen a kajszi- és az őszibarack esetében, amelyek január második felében kilépnek a mélyen nyugalmi állapotból, és onnantól kezdve – ha az alacsony hőmérsékletek nem tartják ezeket a fagyokat kényszernyugalmi állapotban – akkor megindul a duzzadás, a fakadás és a virágzás –összegezte Apáti.

A fagykárok az utóbbi években legalább annyira csökkentették a termést, mint az aszály. Elvileg nincs semmi gond a korai tavaszodással, hogyha nincsenek tavaszi fagyok, de a tapasztalat nem ezt mutatja. Most már minden tavasszal lehet fagyokra számítani és ciklusokban jönnek a lehűlési hullámok és csak az a kérdés, hogy a tavasz során mennyi és milyen mértékű fagykárosodás alakul ki. Ezért van az, hogy a kajszi- és sárgabarack termelőknek 5-6 évente van jó szezonja. Ha visszanézünk a 2024-es évre, akkor a két legnagyobb területen termesztett gyümölcsünknél, az almánál és a meggynél gyenge termés volt.

Meggyből 50 ezer tonna körül mennyiséget születeltünk, ez jócskán elmarad a 70 ezer tonna körüli termésátlagtól. Az almánál valamivel 300 ezer tonna fölött állt meg a termés, holott félmillió tonnát is tudnánk betakarítani. Még öt-hat ezer tonna terméspotenciálunk van a 20 ezer hektárra apadt termőterületen, de a tavaszi fagyok, a májusi hűvös, csapadékos, fényszegény időjárás a termés kötődésére kifejezetten negatív hatással volt. A pusztító, június közepétől tapasztalható aszály a meggynél megtizedelte a termést. A termésmennyiség tekintetében az alma és a meggy gyenge évet zárt. Gyenge, közepes termés volt a kajszibaracknál is, hiszen itt voltak a legnagyobbak a fagykárok, viszont az árak viszonylag kedvezően alakultak és az a kajszi termelő, akinek legalább félig jó termése volt, már nem zárt rossz évet.

Nagyjából közepes évet tud maga mögött a szilva, az őszibarack és a cseresznyetermés, és talán még a szamócát is ide lehet sorolni. Minden olyan gyümölcsfajtára, amelyet június közepe, vagy június vége után, tehát a nyár második felében takarítottunk be, a nyári hőség nagyon erősen rányomta a bélyegét a termésre. Már a szilvánál is érződött a hőség és aszály miatti termés depresszió, pedig a szilva termését szeptember elejére közepére betakarították.

Az alma és a körte szeptemberi-októberi betakarítású gyümölcs, és ezeknél nagyon jelentős károkat okozott az aszály. Rossz volt a színeződés, gyengébb a gyümölcs méret, ezáltal rosszabbak lettek a minőségi kihozatalok, a termésmennyiségek pedig alacsonyabbak. Nagyon nagy volt a gyümölcshullás és az étkezési almatermés jelentős részét – 20-30 százalékát – is ipari almaként kellett betakarítani, vagyis a potenciálisan étkezési almának induló termésünk 20-30 százaléka is az ipari szegmensben végezte.

Apáti Ferenc szerint a szántólföld ipari zöldségeknél soha nem látott mélypont volt 2024-ben. Zöldborsóból ilyen keveset még nem termelt az ország, és a csemegekukorica ára is nagyon visszaesett. Mind a kettő növényből kritikusan alacsony volt a termésmennyiség. A zöldborsó termesztése nagyon kockázatos és nem lehet látni, hogy milyen mértékű feldolgozóipari kötések fognak születni, viszont az árakban drasztikus növekedés nem lesz, bár – mint azt megjegyezte: semmit nem látunk tisztán.

agrotrend.hu / novenyvedoszer.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés