Kertészet

Így élnek együtt a gyümölcstermesztők a korai tavaszodással

Valószínűleg ez az év is nagyon kemény kihívások elé állítja a feldolgozóipari zöldségek termesztőit. A mögöttünk hagyott év súlyos gondokat okozott a nyár második felében tapasztalható hőséggel kezdődően. Ezek a kultúrák pedig már közel száz százalékban öntözöttek, de a hőséget, a magas talajhőmérsékleteket és a légköri aszályt még öntözéssel sem lehet tökéletesen kompenzálni. Tehát még az öntözött kultúrákban is tíz-húsz százalékos termésdepresszió következett be.

Így összegezte a 2024-es évet és a várható kilátásokat Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Kossuth Rádió ma reggeli műsorában. Hozzátette: összességében gyenge évet zártak a magyar zöldség és gyümölcs termesztők. A 2023-as aszály kihatott a tavalyi termésre, így harmadával kevesebb volt a megy és a kajszi is. Országosan gyenge éve volt a szilva és cseresznye termelőknek és egyedül az alma hozott jobb termést, de abból sem tudjuk ellátni a hazai igényeket. Az ipari zöldségek esetében pedig soha nem látott kiesést hozott a kánikula.

Fotó: Szon.hu / Dodó Ferenc

-Ötből négy telünk rendkívül enyhe, és már nem csak a februárra igaz ez, hanem a tavalyi januárra is, ami nagyon enyhe volt. Ennek következménye a gyümölcs ültetvényekre nézve negatív volt. A szántóföldi zöldség- és növénytermesztést ez az időjárás kevésbé befolyásolja hátrányosan, bár minden kultúrának nyilvánvalóan jót tenne a fagyos, kemény tél, ami gyéríti a kártevőket és a kórokozókat. Lassan már együtt élünk a nagyon korai kitavaszodással, ami miatt nagyon korán indul a vegetáció – különösen a kajszi- és az őszibarack esetében, amelyek január második felében kilépnek a mélyen nyugalmi állapotból, és onnantól kezdve – ha az alacsony hőmérsékletek nem tartják ezeket a fagyokat kényszernyugalmi állapotban – akkor megindul a duzzadás, a fakadás és a virágzás –összegezte Apáti.

A fagykárok az utóbbi években legalább annyira csökkentették a termést, mint az aszály. Elvileg nincs semmi gond a korai tavaszodással, hogyha nincsenek tavaszi fagyok, de a tapasztalat nem ezt mutatja. Most már minden tavasszal lehet fagyokra számítani és ciklusokban jönnek a lehűlési hullámok és csak az a kérdés, hogy a tavasz során mennyi és milyen mértékű fagykárosodás alakul ki. Ezért van az, hogy a kajszi- és sárgabarack termelőknek 5-6 évente van jó szezonja. Ha visszanézünk a 2024-es évre, akkor a két legnagyobb területen termesztett gyümölcsünknél, az almánál és a meggynél gyenge termés volt.

Meggyből 50 ezer tonna körül mennyiséget születeltünk, ez jócskán elmarad a 70 ezer tonna körüli termésátlagtól. Az almánál valamivel 300 ezer tonna fölött állt meg a termés, holott félmillió tonnát is tudnánk betakarítani. Még öt-hat ezer tonna terméspotenciálunk van a 20 ezer hektárra apadt termőterületen, de a tavaszi fagyok, a májusi hűvös, csapadékos, fényszegény időjárás a termés kötődésére kifejezetten negatív hatással volt. A pusztító, június közepétől tapasztalható aszály a meggynél megtizedelte a termést. A termésmennyiség tekintetében az alma és a meggy gyenge évet zárt. Gyenge, közepes termés volt a kajszibaracknál is, hiszen itt voltak a legnagyobbak a fagykárok, viszont az árak viszonylag kedvezően alakultak és az a kajszi termelő, akinek legalább félig jó termése volt, már nem zárt rossz évet.

Nagyjából közepes évet tud maga mögött a szilva, az őszibarack és a cseresznyetermés, és talán még a szamócát is ide lehet sorolni. Minden olyan gyümölcsfajtára, amelyet június közepe, vagy június vége után, tehát a nyár második felében takarítottunk be, a nyári hőség nagyon erősen rányomta a bélyegét a termésre. Már a szilvánál is érződött a hőség és aszály miatti termés depresszió, pedig a szilva termését szeptember elejére közepére betakarították.

Az alma és a körte szeptemberi-októberi betakarítású gyümölcs, és ezeknél nagyon jelentős károkat okozott az aszály. Rossz volt a színeződés, gyengébb a gyümölcs méret, ezáltal rosszabbak lettek a minőségi kihozatalok, a termésmennyiségek pedig alacsonyabbak. Nagyon nagy volt a gyümölcshullás és az étkezési almatermés jelentős részét – 20-30 százalékát – is ipari almaként kellett betakarítani, vagyis a potenciálisan étkezési almának induló termésünk 20-30 százaléka is az ipari szegmensben végezte.

Apáti Ferenc szerint a szántólföld ipari zöldségeknél soha nem látott mélypont volt 2024-ben. Zöldborsóból ilyen keveset még nem termelt az ország, és a csemegekukorica ára is nagyon visszaesett. Mind a kettő növényből kritikusan alacsony volt a termésmennyiség. A zöldborsó termesztése nagyon kockázatos és nem lehet látni, hogy milyen mértékű feldolgozóipari kötések fognak születni, viszont az árakban drasztikus növekedés nem lesz, bár – mint azt megjegyezte: semmit nem látunk tisztán.

agrotrend.hu / novenyvedoszer.hu

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Szakmai partner
Nyakas Farm
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés