Kertészet

FruitVeB: Törökország egyre nagyobb teret nyer az EU paradicsompiacán

 

Az előző évek átlagánál jóval drágább a paradicsom az uniós piacokon, és Marokkó mellett Törökország is egyre több árut szállít a tagállamokba – olvasható a FruitVeB cikkében.

Az Európai Bizottság jelentése szerint december hónapban a paradicsom 2,23 euró/kg (860 Ft/kg) átlagára 0,8 euróval haladta meg az ötéves átlagot, de már októberben és novemberben is 0,6 euróval drágább volt, mint az előző ötéves időszakban.

Ezt a becslést a Bizottság a négy legnagyobb paradicsomtermelő ország és a fő típusok figyelembe vételével készítette el, és inkább a piaci trendeket érzékelteti, semmint pontos árakat közöl.

Az Európai Unió decemberi paradicsomimportja valamivel az előző évben regisztrált szint alatt maradt, de így is jelentősen meghaladta az utóbbi öt év átlagát.

Marokkóból származó importáru mennyiségében nincs jelentős eltérés a korábbi évekhez képest, viszont Törökország rohamtempóban növelte szállításait: 2023. decemberében 70 ezer tonnát értékesített az Unió tagállamai felé a 40 ezer tonna körüli ötéves átlaggal szemben.

agrotrend.hu/ FruitVeB

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés