Kertészet

Emelkednek az üvegházakban dolgozó munkások bérei

Megszületett a kollektív megállapodás a holland hajtató kertészek és a dolgozók szakszervezete között.

Hollandiában az üvegházi hajtató kertészetekben dolgozó munkavállalókat képviselő FNV szakszervezet január 17-én megállapodásra jutott a munkáltatók érdekképviseletével az új kollektív szerződésről, melynek értelmében a fizetések 15 hónap alatt három lépcsőben összesen 7,2%-kal emelkednek a mostaniakhoz képest. Az első lépcsőben, még 2024 januárjában a dolgozók egy 4%-os emelést, júliusban további 1,7%-ot, majd 2025. január 1-jén 1,5%-os bérnövekményt kapnak.

Forrás: pxhere.com

Leo van Beekum, az FNV Agrarisch Groen igazgatója így vélekedett a megállapodásról: “Ezt a tárgyalási eredményt a következő napokban minden tagunkkal ismertetjük, és mint mindig, most is az övék lesz az utolsó szó. Ez a kollektív szerződés összesen kb. 35 ezer munkavállalót érint.”

Jelenleg Hollandiában az üvegházakban dolgozó munkavállalók kötelezően előírt minimum órabérei (SMW: Statutory Minimum Wage) kategóriától függően 12-14 euró (4590- 5360 Ft/óra) között alakulnak, a tavalyi évben két lépcsőben végrehajtott 5%-os béremelést követően.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés