Kertészet

Fagyok sújtják Lengyelországot: Gyümölcstermesztők aggódnak a súlyos károk miatt

Két egymást követő fagyos éjszakát hozott Lengyelországban az újabb hidegbetörés, ezúttal főleg az északi és keleti vajdaságokban.

Forrás: pixabay.com

A meteorológiai szolgálat előrejelzései ezúttal is pontosnak bizonyultak Lengyelországban, a gyümölcstermesztők pedig újabb fagykárokról számoltak be az előző két éjszakán. Ezúttal az ország északkeleti és keleti régióiban, a Varmia-mazúriai vajdaságban (Warmińsko-Mazurskie) és  a Podlasiei vajdaságban (Podlaskie) volt a legkeményebb a fagy, de a Mazóviai vajdaság északi részén is több helyen lokálisan mínusz 5°C-ig süllyedt a hőmérő higanyszála. A Łódźi vajdaságban (Łódzkie) és a Sziléziai vajdaságban (Śląskie) is voltak fagyok, de itt a hőmérséklet nem csökkent ennyire drámai mértékben.

A fagykárok mértékét e két éjszaka után nehéz felbecsülni, különösen azért, mert a korábbi, áprilisi fagyok után kumulatív hatás következett be. A termelőktől származó első információk azonban azt mutatják, hogy ezúttal a károk súlyosak. Különösen Mazóvia szamócatermesztőinél látható jelentős kár, ami már rövid távon is meg fog mutatkozni a piaci viszonyok alakulásában.

Országos szinten a termésveszteségek olyan jelentősek, hogy a Mezőgazdasági Minisztérium bejelentette: támogatást fog nyújtani a fagykárokat szenvedett termelőknek. A kérdés az, hogy milyen gyorsan fogják felmérni a károkat, és milyen mértékű lesz ez a támogatás. Egyes termelők, különösen a gyümölcstermesztők, potenciális termésük akár 90 százalékát is elvesztették.

A következő napokban melegebb lesz, és a hét végén az előrejelzések szerint már nem fordulhatnak elő ilyen mértékű fagyok, ám a nyárias hőmérsékletek még mindig nem térnek vissza. Sőt, a következő, május 13-19. közötti héten még lehet számítani újabb éjszakai fagyokra is.

agrotrend.hu / FruitVeB

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés