Kertészet

Áprilisi fagyok károsítottak a cseresznyeültetvényeken

Kasztília és León tartományban április fagykárokról számoltak be cseresznye és szilva kultúrákban.

Nemcsak a lengyel, cseh és szerb termelőknek kellett szembenézniük idén a tavaszi fagyokkal: a spanyolországi Kasztília és Leónban található Caderechas-völgyet kétszer is elkapták a fagyok, és az ottani cseresznyeültetvények 30%-át érintették.

Forrás: pixabay.com

Juan José Gandía, a Caderechas-völgyben tevékenykedő termelői és értékesítő szövetség elnöke elmondta, hogy a -1 és -3 fok közötti éjszakai hőmérsékletek különösen az érzékeny fenológiai fázisban levő csonthéjas gyümölcsösöket károsították. Hangsúlyozta, hogy a következő két hét kulcsfontosságú lesz a gyümölcsök fejlődése szempontjából. Gandía szerint a kár gyakran nem látható azonnal, de a fák később eldobják a fagy által károsított gyümölcsöket. Hogy a fagyok ténylegesen milyen hatással voltak a cseresznyeültetvényekre, az később derül ki.

A termelők azonban meg vannak győződve arról, hogy a 20 fokot elérő nappali maximum hőmérsékletek és várva várt csapadék megérkezése kedvezni fog a gyümölcsösök regenerálódásának. Bár a helyzet egyelőre igen összetett, a szüret várhatóan május végére tolódik.

A régió más növénykultúrái közül az almafák jól bírták az alacsony hőmérsékletet, viszont szilvában a kár akár 90% körüli is lehet.

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés