Kertészet
Bő paradicsomtermés? Így kell nevelni
A paradicsomfajták szüretének most van ideje, de most elsősorban az ipari termesztésűeket takarítják be, viszont a hagyományos, folyton érő lugas paradicsomok a nyár második felétől egészen késő őszig, sőt az első fagyokig szedhetők.
Azért is érdekes és megkerülhetetlen növény a paradicsom, mert a magyar konyha az alapételeihez használja, ilyen a lecsó, vagy a pörkölt. Nem olyan régen került Európába Amerikából, viszont rövid idő alatt meghonosodott a feldolgozóiparban és a házi kertekben egyaránt, de a termesztése nagy körültekintést igényel – írta cikkében a novenyvedoszer.hu.
A termesztő ugyanis mindig szembesül olyan nem várt következménnyel, ami a sikeres termést meghiúsítja. Ilyen a klímaváltozás, amelynek a paradicsom is az elszenvedője: nem is gondolnánk, hogy a megnövekedett erőteljes napsugárzás ennél a növénynél is okozhat problémát, mivel a bogyók megéghetnek a túlzott napfényben.
Ezért árnyékolni kell sok esetben a paradicsomot azért, hogy a héja ne égjen meg.
A napégés csak az egyik tényező, a másik pont ebből adódik, ez pedig a legyengülés. Sok kártevő és kórokozó könnyen tud elszaporodni emiatt. Néhány fontos tanácsot érdemes megfogadni a szakértőtől. Dr. Orlóci László, az ELTE Füvészkertjének igazgatója minden évben szervez Paradicsom Napokat a Füvészkertben.
A nagy érdeklődésből arra következtet, hogy ezt a növényt továbbra is nagyon kedvelik a termesztők és a vásárlók. Most nekünk is megoszt néhány tanácsot, amelyet érdemes megfogadni.
1. Hová ültessük?
A paradicsom helye a kertben általában a naposabb, a fény által jobban bejárt részeken van. Az árnyékos helyen a paradicsom nem igazán érzi jól magát, illetve a kötődése sok esetben elmarad.
2. Alap a talaj
Házi kertjeink talaja általában jó a növénynek, így ez jelenti a legkevesebb előkészületet a többihez képest. Arra érdemes azonban figyelni, hogy ha hosszú évekig ugyanott termesztjük a paradicsomot, akkor leromlik az állapota. Ennek az a magyarázata, hogy a talajban olyan kártevők, kórokozók – fonálféreg, talajlakó gomba – szaporodnak el, amelyek jelentős kártételt okoznak. Ezért kell ezt a forgó rendszert kialakítani.
Ez is érdekes lehet: Ha paradicsomlé, akkor mindenkinek Kecskemét jut az eszébe. Vajon miért?
https://novenyvedoszer.hu/gazdaportal/oriasi-az-erdeklodes-a-kecskemeti-paradicsomle-irant
3. Mesterséges állapotjavítás
A talaj állapotának változtatásán magunk is segíthetünk. Erre számtalan biológiai módszer létezik, amellyel mellőzhetjük a vegyszereket és a környezet szennyezését. Ilyenek azok a talajlakó, hasznos élőlények, amelyek egyrészt a fonálférgeket pusztítják, másrészt a káros gombákat szorítják ki.
4. Nevelés
Miután kiültettük a palántát a talajba, a nevelés során különböző agrotechnikai műveleteket kell végrehajtani – ezek közül a legfontosabb a kacsozás, ha pedig folyton növő a paradicsom, akkor támrendszerhez kell kötni, majd a növekedés során a fattyú hajtásokat el kell távolítani. A leveleket alulról felfelé azért érdemes eltávolítani, hogy ne árnyékolja le a fejlődő terméseket, másrészt a legsúlyosabb betegség, a peronoszpóra a leveleken felfelé terjed, de ezzel a módszerrel megakadályozhatjuk a további terjedését.
5. Harc a poloska ellen
A poloska rendkívül szereti a paradicsomot szívogatni, amelynek az az eredménye, hogy élvezhetetlenné válik a termés, vagyis elkezdenek rothadni ezeken a pontokon. Valamennyi, előbb felsorolt teendő közül ez az egyik legfontosabb, amire ügyelni kell. Ha nem elsősorban a mérgező vegyszereket részesítjük előnyben, hanem a biológiai módszerre gondolunk, akkor válasszuk a növényi olajokat, kivonatokat, amelyek távol tartják a poloskákat, de kiváló ötlet a fürtökre úgynevezett izolációs zacskót húzni.
agrotrend.hu/novenyvedoszer.hu