Kertészet

Az utóbbi 100 év legsúlyosabb fagykárát szenvedték el a gyümölcsösök Csehországban

Előzetes felmérések szerint óriási károk keletkeztek a cseh gyümölcsösökben: a fagykár az egymilliárd cseh koronát is meghaladja.

Forrás: pixino.com

Martin Ludvik, a Cseh Gyümölcstermesztők Szövetségének elnöke szerint az utóbbi 100 év egyik legsúlyosabb fagykárával kell számolni Csehországban: az előzetes becslések szerint a terméskiesés értéke meghaladja az 1 milliárd cseh koronát (15,5 milliárd Ft). Az eddigi jelentések szerint az ország jelentős részén csaknem 100%-os a fagykár, az ország keleti részén elterülő Morvaországban pedig egyelőre 50% körüli károkról számoltak be.

“A mezőgazdasági minisztérium 70-100 millió cseh korona (1,1-1,6 milliárd Ft) értékben indít programot a gyümölcstermesztők megsegítésére, amelynek pontos összegét a minisztérium határozza meg.” – jelentette be Marek Vyborny (KDU-ČSL) mezőgazdasági miniszter a legfontosabb cseh mezőgazdasági körzet, a Prágától 35 km-re fekvő Melnikben rendezett sajtótájékoztatón. Tomas Pruza, a Cseh Kereskedelmi és Turisztikai Szövetség elnöke szerint a gyümölcsök és zöldségek árának esetleges emelkedése a többi európai ország termésétől is függ.

Martin Ludvik kiemelte, hogy az idei fagykár azért is volt ilyen jelentős, mert az előző hetekben átlagon felül meleg időjárás volt, és a növények a szokásosnál jóval korábban virágoztak és növekedtek. Előzetes becslések szerint mintegy 100 ezer tonna gyümölcs pusztult el.

Csehországban a teljes gyümölcstermő terület kb. 20 ezer hektár, de ezen belül is 13,4 ezer hektárnyi árutermelő ültetvény adja az évi 310 ezer tonna körüli belföldi gyümölcstermés meghatározó hányadát.

agrotrend.hu / FruitVeB

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés