Kertészet

Az egri borvidéken megkezdődött a szüret

Az Egri Borvidéken szigorúan szabályozott a szüret. Egyebek között fajták szerint határozza meg a hegyközségi tanács és a hegybíró azt, hogy mikor kezdődhet meg a szedés. Ahhoz, hogy eredetiségi igazolást kapjon a termelő az időpontokon túl számos más feltételnek is eleget kell még tenni. Erről adott ki közleményt Tarsoly József egri hegybíró és az Egri Borvidék Hegyközsége Tanácsa.

Forrás: pixabay.com

Az említett termékleírás szabályozza a maximális hozamot is, ami hektáranként 100 hektoliter, illetve 13,6 tonna. Gépi szüret esetén 13,1 tonna a maximum, ami minden szőlőfajtára egyformán érvényes. Igen magas, 20 Mm mustcukorfok az előírás ugyanakkor az OEM Eger Superior és Grand Superior minőségi kategóriához minden szőlőfajta esetében. A maximális hozam Superior kategóriánál 60 hektoliter, illetve 8,1 tonna hektáranként, gépi szüret esetén pedig 7,8 tonna. A Grand Superior kategória 35 hektoliterre, illetve 6 tonnával gépi szüret esetén: 5,6 tonnával teljesíthető.

A közlemény szerint az időjárási és növény-egészségügyi helyzetre tekintettel a hegyközségi tag – írásban benyújtott – kérésére helyszíni szemlét követő egyedi szüreti kezdési időpontra indokolt esetben a hegybíró engedélyt adhat. A szüret kezdési időpontjának meghirdetése megadja a lehetőségét annak, hogy minden szőlőtermelő és felvásárló eldöntse, hogy ettől az időponttól kezdve mikor szüretel. A meghirdetett szüreti időpont előtti szüret esetén a Hegyszabályzat ellen vétőt pénzbírsággal sújthatják és az „egri” termőhelyre utaló termékmegjelöléstől eltilthatják.

A Védett Eredetű Egri szőlőalapanyag szüret kezdési időpontját fajtánként a Hegyközség a szokásos módon előre meghirdeti és ez a termelőkre, felvásárlókra kötelező. A szüret előtt két nappal írásban (3300 Eger, Deák F. utca 51. Tel/fax: 36-411-943, e-mail: egrihegykozseg@gmail.com ) kérni kell a Grand Superior eredetvédelmi minősítéshez szükséges helyszíni minősítést, amelyet vagy a szőlőtáblán vagy a feldolgozási helyen végez el a Hegyközség. A Szőlőszármazási bizonyítványt a hegyközségnek, a szőlőt feldolgozó borászati üzemnek és a szőlőtermelőnek 5 évig meg kell őriznie. A szőlőszármazási bizonyítvány kérelmeket folyamatosan, szüretet követő 7 napon belül be kell küldeni.

A fiatal ültetvények termésátlagáról külön rendelkeznek, s az a termelő, aki úgy ítéli meg, hogy az adott termésátlagtól eltér, annak jeleznie kell, hogy a szüret előtt egy előzetes helyszíni szemlét tarthasson a hegybíró. A szüret – fagykár, jégkár, aszály, vadkár, seregély, növényvédelmi probléma, lopás, zöldszüret stb. miatti – elmaradását a szőlőültetvény helye szerint illetékes hegybírónak a káresemény bekövetkezését követő 15 napon belül be kell jelenteni.

agrotrend.hu / heol.hu

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Szakmai partner
Nyakas Farm
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés